Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Oli kaunis kesäpäivä, kuten kaikki päivät kesällä 2010.

Näin alkavat yleensä sadut, että sen pituinen se.

Mutta tämäpä ei olekaan satu, vaikka se siltä nyt tuntuukin.

Oli siis sunnuntai 18.07.2010 kun ajelin moottoripyörällä Mäntsälästä Pukkilan kautta kohti Askolaa. Olin edellisellä viikolla päättänyt mennä katsomaan Pekkalan Kotieläinpihaa ja kenties ostamaan kanoja, jonka mahdollisuuden kuitenkin minimoin lähtemällä liikkeelle moottoripyörällä.

Perillä ihastelin ja hämästelin lintujen ja varsinkin kanojen kirjoa, koska en ole koskaan oikeastaan sellaisia töyhtöpäitä tai tupsujalkoja nähnyt. Paitsi kerran ruåttissa, no olkoon... mutta kun siellä muutenkin ja selvinpäinkin näkee kaikenlaista.

Jampalla oli luovutusiässä olevia kääpiökotseja, jotka olivat aika söp.. eikä suomalainen merimies voi söpöistä kanoista puhua, ne oli jotain karvaisia kaakattavia elukoita.

Mutta miten ne saa moottoripyörällä kulkemaan, ei sitten mitenkään, joten unohdetaan koko juttu, en kehtaa uudestaankaan tulla autolla tänne asti tollaisten takia, varvaskarvatkin ajamatta, siivottomia.

Siinä sitten jutusteltiin ja tuumailtiin linnuista ja kanoista Jampan kanssa. Kuinkahan ne saisi pyörään mukaan ? Entäs, jos ottaisi sivulaukkun tyhjäksi, sinne sanomalehtiä pehmukkeeksi ja paska suojaksi, vois ehkä onnistuakin.

No kokeillaan ainakin, niinku kerran Hampurissaki ...

Kukko ja kaksi kanaa laukkuun kovan piipityksen saattelemana, kansi kiinni ja äänet lakkasi kuin taikaiskusta. Pyörä tulille ja kohti Mäntsälää pikitietä hissukseen körötellen, ettei tule kauheita tärinöitä.

Onneksi en ajanut kolaria, näen jo silmissäni Iltasanomien etusivun otsikon " Merimies, kukko ja kaksi kanaa menehtyi eilen moottoripyöräkolarissa ", ja tietysti se oli humalassa, ei kai kukaan selvinpäin vie kanoja moottoripyöräajelulle, eikä ainakaan merimies.

Naapurin rouva tuli kotinurkilla kylätiellä vastaan ja kysyin, joudatko hiukan kaveriksi, tarvitsen varmaankin apua. Ei hän ole varmaan pitänyt minua ennenkään täysillä valoilla ajavaksi, mutta olisittepa nähneet ilmeen, kun nostin kanan moottoripyörän sivulaukusta. Ja jokaisessa penaalissahan on tylsiäkin kyniä.

Mikäs siinä, kanatiput paljuun ja rakentamaan puutarhaverkosta aitausta ensi hätään. Puulaatikko sateensuojaksi ja hiekkaa tuhkakuppiin. Siinä ensiapu tarvikkeita, kunnes saan tehtyä kanakopin.

No tämä kanankasvattajan ura meinasi loppua jo toisena kesäaamuna. Yöllä oli satanut vettä ja vaikka oli lämmin kesä, makasi kukkopoika rähmällään savisessa, vetisessä maakuopassa. Hengitys oli harvaa ja kukkopoika likomärkä. Kanat olivat jo jalkeilla ja kuivia. Seurailin kukkopoikaa jonkun aikaa, mutta mitään aktiivisuutta ei näyttänyt tapahtuvanAurinko lämmitti. Laitoin kukkopojan vadinpohjalle pyyhkeen päälle ja aurinkoon. Jo puolen tunnin päästä se oli kuiva ja hengitys nopeutunut. Siitä se virkosi elämälle.

Siitä sitten ristiäisiä viettämään. Lankomiehestä sanottiin, että Topi hoiti kaikki kanaa suuremmat kaksijalkaiset, pane siitä sitten kukolle muuta nimeksi kuin Topi, hoitakoon se sitten kanaa pienemmät kaksijalkaiset. Ellun kana, musta kaunotar, pitää olla merimiehellä ja se toinen musta olkoon sitten Lissu.

Netissä seikkailemalla alkoi muotoutumaan kuva siirrettävästä kanakopista, jossa isävainajan ruohonleikkurinpyörät alla, joten olisi helppo siirtää uudelle nurmikko alalle, kun paskottu tarpeeksi. Tyrmeen vihreetä nurmi onkin ollut parin viikon jälkeen kopin sijalla. Eipä tarvii kekkilän yx kakkaa tuoda.

Tämähän on aivan yksinkertaista, kesäkanat, syksyllä kukko uimaan punaviiniin, poskeen ja kenties ensi kesänä uudet, kun kesämökkikin on valmiina, helppoa kuin heinänteko.

Helppoa niin kauan, kunnes kanatarhaan astelee puoliso, joka on allerginen kaikille eläimille, mutta on eläinrakas.  Siis allerginen eläimille, muttei kanoille. Eli siihen lopetettiin kesäkanat ja ne syntyivät uudestaan, talvikanoiksi. Punkut sitten joutivatkin parempiin suihin.

Kanakoppi alkoi muistuttaa syksyä kohti mennessä yhä enemmän mustalaisleiriä, kun sen paketoimiseksi alkoi ilmestyä mattoja, täkkejä ja pressuja. Lämpötilan laskiessa yöllä roudan puolelle, oli mentävä kauppaan ja hommattava pakkasvahti huolehtimaan yöpymisen turvallisuudesta. 

Entäs sitten, kun tuli hommattua Pukkilasta Topille vielä blondi Tuksu neiti mustien kanojen seuraksi. Sen verran alkoi miehenä jo puolustamaan ja ymmärtämään Topia, etten ole kateellinen sille yhdestä blondista.

Asuintalooni uusittiin ikkunoita, josta vanhat ikkunat jäivät ongelmajätteeksi. Muutaman päivän lasiläjän tuijottelun jälkeen alkoi kehittymään talvimökin muoto ja suunnitelma. Talvi alkoi painaa päälle ja pesueen vointi alkoi pelottamaan, jos tulisi äkkiä kovat pakkasilmat. Tosin hätätilana oli suunniteltu autotallia, mutta kanat olivat muutaman päivän siellä syksyllä ja haju kyllä alkoi tunkemaan huoneisiin, joten ei voinut ajatellakaan sinne koko talveksi.

Kylmän kanssa rinnatusten lämpötila laski ja mökki nousi, talvimökki valmistui hissukseen. Tuksu oli pari viikkoa kylppärissä tipuna, muttei sitä vielä voinut viedä mustalaisleiriin, joten senkin hajun takia piti kiirehtiä uutta mökkiä valmiiksi.

Voi sitä iltaa, kun Topi ja kanat riistettiin yöorreltaan uuteen mökkiin. Kyllä siinä kaakatettiin ja kaikki hyppäsivät puolison selkään.

Lämpö on öljylämmittimen, siis öljytäytteisen sähköpatterin varassa ja on toiminut hienosti, silloin tällöin puhaltelu paineilmalla pölyt pois.

Varusteltu pikkuhiljaa hiekkapaljulla, orsilla ja pesillä. Pehkupaali lattialla imee hajut, on positiivinen yllätys, eikä maksanut kuin 7 €  paali.
Alaston totuus elämästämme

mutta jutut on kuin rahattomalla lehmän ostajalla

Ken uskoo, pääsee taivaaseen

                     

..

18.04.2016 Rakennettu katettua tarhaa, ette kanojen tarvii tarpoo saviliejussa.

09.12.2015  Kuoriutui Hillalle vaalea Anu tipu, toisen munan jäädessä suutariksi.

06.08.2015 Tehty suursiivousta kanalaan ja pesty paskoja tasoilta. Rakennettu orsia ja tasohyllyjä. On siinä aamulla päät kallellaan, kun ihmetellään uutta, puhdasta olkisilppua.

05.08.2015 Purettu kanalasta viimeinen vanha talon iso ikkuna pois ja asennettu pieni pitkulainen lämpöikkuna, niin ei holotna tutisuta talven viimoilla. Lapioitu turvepehkupalja pois, eikä ikinä enään turvetta kanalaan. Se on hyvää, mutta rapsutuksissa sen pöly on aivan käsittämätöntä. Tunkee joka paikkaa. Olkisilppu tilalle, kerätty pelolta puimurin jäljiltä ja kohta tulee uutta lisää. Kanat aivan hulluina, koska siellä on paljon jyviä.

26.05.2015 Mustaviitaiselle Klaara rouvalle kuoriutui esikoinen. Sen nimeksi valikoitui kalenterista Mimmi. Se on ruskeahkopäinen ja vartalo ruskean kirjava, joten sopii toivoa Uunoa, tätä aapiskukkoa isäksi. Osku kylläkin vahtii tarkasti Uunoa sekaantumasta sen kanoihin, mutta jos Uuno sittenkin ainaskin kerran onnistui. Jos onnistui, Mimmistä tulee väritykseltään parven kaunotar.

30.04.2015 Sihteeri näyttää laiskotelleen keväänkorvalla.

14.04.2015 Terapiakanavierailu mummojen luona oli menestys. Piitu -kanaemo sai silittelyä tuhdin annoksen ja siksi kai oli aivan rauhallinen hälinästä välittämättä. Ainaski Piitun kanssa voi lähteä kylään. Tipulle mummot äänestivät nimeksi Pipsa.

Tämä oli kanaisku karvaisille mummokissoille ja -koirille, jotka yleensä vierailevat terapiaelukoina.

13.04.2015  Täysvalkoinen Piitu rouva ja keltainen tipu, 6 pv. käyneet suihkussa ja pesty koira shamppooolla. Föönillä kuivattu sulat ojennukseen. Aamulla on tärkeä päivä. Heistä tulee terapiakanoja, kun lähdemme vanhusten hoivakotiin vierailulle, vau. Itse päätähdet ottavat asian kylmän rauhallisesti ja kävivät nukkumaan pukuhuoneeseen vaatekoriin, ettei sulkapeite tahriinnu ja mummoille tule pölyallerkiaa.

09.04.2015 PRKL merimiehen tärkein tehtävä on pitää lukua kanojen höyhennyksistä ja tirpoista. Voiko merimies enään alemmas vajota elämän pilssissä ?.

08.04.2015 Köpiskälle kuoriutui kellertävä narttu, kaulariiputuksen perusteella joten nimeksi Suoma. Piitulle kuoriutui illansuussa tirppa.

23.03.2015 Köpiskän hännänalus ladattu usilla kaksosmunilla, ku entiset päätyivät tuhkakuppiin.

18.03.2015 Piitulle alle kaksi munaa, ku halus tiristä.

07.03.2015 Mimosa pienenänyt ja verkottanut tarhaa pienemmäksi. Ensi viikolle luvattu kymmenen astetta lämmintä ja jos eivät pääse ulos kuopsuttamaan, menevät sisällä pitkin seiniä.

07.03.2015 Ny menee munien päällä makaamiseksi koko tuotantolaitos. Elli nokki pyöräyttämänsä munan päällä ja tungettu Köpin muna kaveriksi. Ei niillä muuten väliä kenen hautoo, mutta jos sais värityksen periytymisestä jotain osviittaa. Ja kaksi pitää olla, jos toinen jää suutariksi, niin josko vaikka toinen kuoriutuisi.

02.03.2015  Köpiskä alkanut hautomaan. Alle laitettu oma muna ja Tuksun Uunon polkema, vaikken kyllä pyrstöstä ollutkaan pitelemässäkään.

25.02.2015 Hilla neiti on aloittanut hautomisensa kanaemoksi. Olkisilppupedille hautomalaikun lämpöön laitettiin kolme pienintä munaa. Kokeillaan saada kuoriutumaan pieniä kotseja. Kertulle tulee kaimoja, jos laskelmat pitää kutinsa.

23.02.2015 Ompa Pirjo kanaemo ärhäkällä tuulella.Jo näköetäisyydellä nousee peräpää, pää painuu alas ja äkäinen tirinä karkottaa lähestyjän. Kotipesänä on häkki ja näköyhteys toisiin on pyyhkeen takana.

21.02.2015 Pirjo rouvasta tuli sittenkin emo pienelle tipulle. Kaulastaroikottamiskokeessa selvisi sukupuoleksi kana, joten nimeksi tuli Helinä. Se on isäänsä ja emoonsa tullut aivan vaalea. Ja tietysti tarjottu eka yhteinen ateria arabian lautasella

Menu : riisi-kananmuna keko porkkana versoilla murupedillä.

20.02.2015 Hyvin näyttää uusi pesä munittavan, suorastaan munittavan hyvä, tänään neljä pikkuista munaa. Pirjo rouvan laskettu aika pitäis oleman tänään. Muna oli ehjä ja toinen tuntui olevan jo rikki. Tehtaan tuotanto näyttää olevan kasvu-uralla.

14.02.2015 Rakenneltu kanalan orrelle uusi munintapesä, katsotaan kelpaako .

12.02.2015 Kanalauma ulkoili kompostipolulla lumivallien välissä hetkenaikaa parin asteen lämmössä. Sitten menivät sisälle ja kaikki näyttivät olevan sisällä. Illan suussa merimies teki lumitöitä, niin pikkuinen valkea Piitu kana oli ulko-oven luona. Pikkunen olikin jäänyt ulos, perkuti, onneksi Mimosa ei ollut paikalla.

31.01.2015 Pirjo rouva ärhentelee pesässä vihaisena. Merkattu kaksi munaa alle, että katotaan jatkaako hautomista. Laskettu lienee 20... 21 päivän tienoilla. Kukaan toinen ei ole ollut hautoessaan niin vihainen.

26.01.2015 Tehty kulkuaukko ritilälle, joten pääsevät suoraan orrelta sinne. Näyttää reitti kelpaavat ja Uuno kukko viihtyy siellä, niin ei tarvii väistellä Oskua.

12.01.2015   Lyyli, kauniin ruskea kana elämänsä nuoruudessaan löytyi tänään kuolon kangistamana pesästä. Eilen hän oli pesässä, jolloin hätistin, onko se elossa. Se nokkasi vastaukseksi. Se oli kuitenkin jotenkin poissa oleva muutamana päivänä, Kauniin ruskean kanan menetys tuntuu pahalta.

09.01.2015 Ritilätaso on valmis ja asennusta vajaa. Koska ulkona on nolla keli ja ruohotupsuja sulana, niin potkin kanat ulos pois jaloista. Onkohan aamulla Anja Eerikäinen karhukoplan kanssa piirittämässä merimiestä, kun sano ohisuunsa jotain kuvaannollista pakinaa. No kuiski taso asennettu ja Lyyli nostettu tasolle. Eikö kana sitten uskalla liikkua ritilällä, oli ainakin ensi vaikutelma. No nämä muut elikot ei sitte millään sisään vaikka merimiehen juna pyksuttaa kohta ja pitää päästä suomen pääkaupuntiin..

08.01.2015 Räntää satelee ja Topitv:ssä näyttää porukka olevan hieman levotonta. Olisko päivän piteminen kukonaskeleella jo vaikuttanut. Luppopäivänä sahalle hakemaan rimaa ja suunnittelemaan paskatonta tasoa.

07.01.2015 Luovana innovaattorina olen miettiny ongelmaa intensiivisesti, vasitenku Mimosa meni äitinsä luo, eikä oo jaloissa sotkemassa merimiehen juo ... luovia ajatuksia. Ettei anopit oo hyviä, no kuitenki joskus, kun pitävät tytöstään huolta. Hehheh, siell on sähköt poikki, joku on kuullut hartaimmat toiveeni, leikki leikki ..., no mutta ymmärrä ny Mimosa

06.01.2015 No onhan ongelma ollut olemassa ja tiedostettu. Mutku merimies joskus hätäpäissään rustasi hyllyn tarvikkeille vanerinsoirosta ja kanan pirun valtasi sen yöpuukseen, mutta piruvie, että tullaan sanomaan " et ollu sitte .. ".

05.01.2015  " No et ollu sitte tyhjentänyt kanojen alta paskoja  ....... " . No mutta kuitenkin tietysti pääasia, että on juttua rakkaan puoliso Mimosan kanssa, se yhdistää

19.12.2014 Nyt se on todistettu. Vesinipat on varmasti hyväksytty käyttöön. Kamerasta näki päivällä, että vuorotellen kävivät nipalla juomassa. Päästään vihdoinkin eroon vesikupeista, jotka on rapsutettu täyteen kaikenlaista roskaa ja välillä paskottukin..

15.12.2014   Ny tuli SEPI kukosta kuuluisa, kun esiintyy Iltalehden IL TVssä antaen ääninäytteen . Muuten on lumi maassa asti ja nollakeli, mutta kyllähän nuo arkaillen tulivat käymään tarhassa ja lensivät sulalta toiselle arkaillen lunta.

01.12.2014 Eiköhän ala olla aika jo riisua tarhan päältä rastasverkko pois, kai ne haukat ovat siirtyneet muuelle. muuan aamu oli satanut räntää ja verkko oli maatamyöten painosta

08.11.2014  Synkeän harmaana syyspäivänä voi jutustella vaikka kanan kanssa.

06.11.201  Listotettu kanalan uusia ikkunoita ja valmisteltu talventuloa, joka illan suussa satoikin maan valkeaksi ensi kertaa. Tirpat olivat ulkona ja katselivat ihmeissään valkeita höytyviä.

05.11.2014 Ulkovuoren panlelit uusiin ikkunaaukkoihin ampui naulapyssyllä Mimosa tyylikkäästi.

04.11.2014 Kello tasan neljä, +9 astetta ulkona ja Osku kukon kiekuminen kuuluu kanalasta mustassa marraskuun alun yössä. Aikas mukavan kuuloinen syysaamuyö. Elämä on

01.11.2014 Ulkovuori ikkunan alta purettiin ja kyllä oli seinän välissä pidetty kunnon juhlat. Eristeet silppuna ja jyviä vaikka kuin paljon.

31.10.2014 Nyt toiseen seinään sama operaatio ja sisäpuolelle sikavaneri, eli karjasuoja filmivaneri ja keltainen puoli näkyviin. Kyll oli kanat kaulapitkällä illansuussa, kun tulivat arkaillen sisään.

30.10.2014 Nyt revittiin kanalan eteläseinän akkuna pois, se talon vanha ja julmetun suuri. Muutamana kylmänä aamuna lämpöelementin väli oli huurussa, on aivan föör mitätön ja tilalle kaupasta uusi 60*60 lämpölasi lattian rajaan.

17.10.2014 Ompas vierähtänyt päivityksestä kuukausi, muttei ole kyllä mitään mainittavampaakaan tapahtunutkaan. Pakkanen alkaa hiipimään tarhaan. Aamulla oli 4 astetta pakkasella, uskalsin avata kanalan luukun, koska Mimosa ei ollut maisemissa. Hän olis pistänyt vastalauseen. Mutta mitäs, tirpat olivat etujoukossa tulossa pihalle, eikä olleet milläsäkään kuuraisesta heinikosta.Luukku on auki, jos alkaa varpaita palelemaan. 

20.09.14 Käyty Asikkalassa kananäyttelyssä. Mimosalla meinas taas revetä pelihousut, kun katseli sitä elukka kirjoa. On jo heti kanalan laajennus käynnissä, perkuti. Nastolan kukkoa ottaa pattiin, kun ruottalainen arvostelutuomari alkaa tutkimaan peräsulkia.

18.09.14  Ilmatilaloukkaus Mämmilässä.
Hawk suoritti eilen ilmatilaloukkauksen Mämmilässä lentäen tieaukkoa pitkin suoraan kohti rauhallisia, nokkivia eläviä kohti. Osku huomasi valppaana tilanteen vakavuuden ja antoi ensi rääkäisyhälytyksen joukoilleen. Lähistöllä jäätelöään nauttineet Mimosa ja naapurin Hattivatti reakoivat välittömästi ja juoksivat kädet huitoen kuin tuulimyllyt karkottaen tunkeilijan alueelta. Joukon yhteen saattaminen kesti aikansa, ennenkuin kaikki tirpatkin löytyivät kukkapuskista. Hawk yritti uutta iskua pellolta, mutta ei onnistunut hälytysvalmiuden ollessa punainen.

17.09.14  Ny pukkaa tipuja oikkie urakalla. Pirjo rouvan alta löytyi kuiva tipu, siis untuvaltaan . Eli syntynyt 16.09 Hillan päivänä. Perkuti tuota energistä Osku kukkoa, jos ei lopeta, niin minä kohta lopetan,... sen. 14 elikkoo talvella kuuden neliön kopissa on rajoilla, että sietävät toisiaan. Yks talvi oli 15 ja huomasi, että oli välillä hermot kireällä, mutta erinäiset väliseinät auttoivat, kun pääsivät näkösuojaan.

14.09.14  Hilja rouvan 21 vuorokauden istuminen palkittiin yöllä kuoriutuneilla tipuilla. Syntymäpäivän mukaa nimetyt Iitu ja Peetu vauvat voivat mainiosti. Munakenno

30.08.14   No nyt Hilja neitikin istua nököttää pesässä. Seurataan pari päivää ja annetaan pari munaa alle. Kesän muninnat mennyt hyvin parilla munalla joista on kuoriutunut yksi tipu. Ei ole muodostunut tungosta tipuista..

28.08.14 Näyttää Pirjo neiti olevan tosissaan, eli merkataan munat paksulla tussilla ympäri. Ja tämä siksi, että välillä sinne ilmestyy lisää munia haudonnan aikana, niin eivät skaannu. Laskettu päivä on 14.09 korvilla

25.08.14 Pirjo neiti alkoi istumaan pesässä, allaan pari munaa.

12.08.14  On tänään mustalle Leenulle kuoriutunut pienokainen, jolle syntymäpäivän vuoksi kehkeytyy nimeksi Klaara. Toinenkin narskuttanee ulos, kai.

10.08.14 On nytte sitten pieraistu koko kanalan historia pienin kananmuna. Ilmeisesti Elli nuorikko ajatteli, ettei revi koko per...ettään yhden skrepan takia.  Pieni kananmuna, small chicken egg

31.07.2014 Musta kana nylkyttää toista jalkaa, näyttää tosi pipiltä. Jotain on pielessä. Otettu kana kiinni ja jalassa on verinen varvas, eli kynsi on katkennut. Putsattu verestä ja sivelty rasvalla, seuraaavana päivänä oli askellus kunnossa.

29.07.2014  Lyyli, tämä vanhin viime poikassatsista on nyt kaikkien nokkima kanalakiusattu. Perkuti, kanat voivat olla tosi ilkeitä ja vain jollekin valitulle nokkijalle. Aidattu ulkotarha puoliksi ja laitettu mustan hautojan kanssa samaan aitaukseen. Kaikki on rauhallista ja Lyyli on hautomassa mukana.

24.07.2014 Musta kana on pötköttänyt nyt kaksi päivää kesämajan ylisillä hautoma-asennossa. Katsottu alle, jossa on kolme munaa. Merkattu munat punaisella tussilla ja toivotettu onnea ja menestystä valitsemallanne uralla.

19.07.2014 Opauttiarallaa viikon päästä naapuri kysyi, näinkö, kun supi on jäänyt tiellä auton alle meidän talon kohdalla. Paha sai pataansa ja palkkansa.

12.07.2014 Merimies aamutuimaan hieroskeli viiden jälkeen unenrippeitä silmäluomistaan ja joku liikkui akkunan alla. Tuossa rainaa liikkujasta. No ny herää kymysys, pitäiskö tuo listiä kanoille vaarallisena vai myrkyttää pois ? LINKKI

09.07.2014  Mimosa otti ohjat käsiinsä kanalassa. Perkuti, kun alkoivat kurmottamaan Lyyli tipua oikke urakalla ja kaikkien toimesta. Nyt kävi taas niin, että se syyttömin joutui vankilaan. Lyyli asustaa ja kerää voimia yksityissellissään ja muiden ollessa ulkona, oleskelee yksin kanala rakennuksessa. Tosin saa erikoiskohtelua Mimosan kainalossa ulkona ollessaan.

06.06.2014 Syntyi Köpi, Kyöstin päivänä Hilja kanan esikoisena. Se on aivan pikviinin näköinen päästään. Silläkin toinen muna meni suutariksi.Tässä kevään tipusaldo , Jostain syystä kevään muninnat eivät olleet kovin tuottoisia, koskapa 12 munasta neljälle kanalle vain kolmesta kuoriutui tirppa.

29.05.2014 Tarkastettu Pirjo neidin munat, kun on laskettu päivä. Toisesta munasta kuului tsitsitystä ja narskutusta. Neljä tuntia myöhemmin oli yli sentin aukko, siellä siellä se Elli on .

24.05.2014 Melkein loppuun asti tirppa jaksoi, mutta voimat ehtyivät reiän tekoon. Mutta Lyyli on terhakka tirppa sateenkaari perheessä, koska kaksi kanaa hoitaa sitä sulassa sovussa LINKKI

23.05.2014 Toisesta munassa on reikä ja kuuluu ahtaanpaikan ähkimistä. On siinä tekemistä pikkuisella ja ahdas työmaa, mutta ei saa auttaa.

22.05.2014 Leenu, tämä musta kana aloitti hautomisen marmorimunilla 01.04, vaihdettiin munat alle, jotka mätäni alle. Laitettiin toiset munat alle, jotka myöhemmin todettiin tuhkamuniksi. Mutta mitäs Leenu, änkesi väkisin toisen mustan kanan pesään kaveriksi hautomaan. Siskokset olivat ahtaassa pesässä ja jakoivat munat, olivat kummankin alla. Tänään siellä oli tipu, joka ristittiin Lyyliksi. Saas nähdä kumman se ottaa kanaemokseen. Molemmilla on vielä munat alla, että .... Pääasia, että Leenu luulee tulleensa kanaemoksi. Happy Egg

20.05.2014 Rapsuteltu kanapenkkiä LINKKI

19.05.2014 Leenu kanan alta otettu munat pois ja verkotettu pesä, että se vieraantuisi haudonnasta.

15.05.2014  Hilja neitikin haluaa kanarouvaksi, joten laitettu kaksi munaa alle. Laskettu aika 04.06.

12.05.2014 Nyt on Pirjo neiti tarkkana kuin peräruiskeen antaja. Se on antautunut täydellisesti toimeensa munahautojana. Linkki

09.05.2014 Perskuti, kun on pikkuinen Pirjo äkänen, kun on hautonut kaksi päivää marmorimunaa. Laitettu alle kaksi pienintä munaa, että hautokoon esikoisensa, lykkätill.

03.05.2014  Kanalassa pyöri pyörremyrsky, kun talven paskat saivat kyytiä ja tilalle laitettiin puimakoneen olkisilppu. Ja sekös saa kyytiä kanoilta, kun seassa on jyviä. Mustalle Tiinu kanalle laitettu alle kolme munaa, kun istui marmorimunilla kiihkeästi.

28.04.2014 Nyt meni Leenun istuminen munan päällä ikäänkuin reisille. Ei tullut munasta sarvia eikä hampaita. Paripäivää meni yliajalle eikä mitään tunnu munassa, niin otettu pois. Kun kuitenki änkee hautomaan, passattu neljä tuoretta munaa alle, elikkä kun lasketaan, niin 20.05 paikkeilla pitäis kuoriutua, jos jaksaa istua päällä. On tämä rotu aika sitkeää hautomaan, niin kokeilkoon.

26.04.2014 Annettu naapurille musta kanakaunotar Leenu Mauri kukon parven jatkoksi.

25.04.2014 Mimosa tehnyt tarhauksen kokoon talven jäljiltä, on kyllä pirun hieno , kyllä kelpaa.

21.04.2014 Kylläpä nähtiin kunnon kukkojen toimintaa, kun sisaren koirat pääsivät yllättäen nurkantakaa kanojen näkyville. Kanat pakenivat kaikki pää kolmantena jalkana kesämökkiin turvaan ja kukkopari ärhenteli siivet levällään isolle irlanninsusikoiralle verkon takana.Uskoisin, että kukko antaa vaikka henkensä kanojen vuoksi. Täytyi kiittää auringonkukan siemenillä.

17.04.2014  Hupsista, kävi hautovalle Leenulle pikku vahinko, tai eikun epähuomio, kun meni viereiseen pesään hautomaan käytyään kakalla ja jalottelemassa. Onneksi huomattiin, ettei pienokainen kylmettynyt liikaa. Näin on käynyt joskus ennenkin, nou hätä.

11.04.2014  Perketi, ny sitten löytyi pienin eku tällä tämän merimiehen kanalanomistajan taipaleella. Mimosan mukaan tämä Hilja, pieni harmaa kana ensitöikseen änkesi sen , eikä repinyt itteään sen mukana..  .

10.04.2014  Leenun munista kaksi oli särkynyt alle ja läpivalaisussa jäljelle jääneessä oli verisuonia, että kehitystä on havaittavissa.

05.04.2014 Mimosa kotiutui pitkästä aikaa reissusta. Leenu on hautonut kahta marmorimunaa antaumuksella muutaman päivän. Mimosalle ei kelvannut, oikeeta munaa pitää olla ja latasi kolme alle. Jos kaikki menee hyvin, eivät ehdi aivan pääsiäiseksi.

04.04.2014 Tänään Uuno kukko, aivan upea Aapiskukko linkkasi tarhassa jalkaansa. Otin sen käsittelyyn ja styypyyrin klappista puuttui pari kynttä, verinen jälki, mitähän on tapahtunut ?.

01.04.2014 No ny näyttää, että joku musta kana hautoo. Perkuti, Mimosa on jossain pois kotoa, eikä sillä kanalla oo munia alla, kuin vaan ne marmorimunat. Enkä tiiä etes sen nimeä, että vois puhelimella delekoida osviittaa Mimosalle. Siis onko merimies nyt kusessa, munat päin persettä vai munat hautuu alla ? .

28.03.2014 Aamutuimaan eturauhanen vaivasi ja herätti merimiehen, vilkaisi mittariin -2 astetta pakkasella ja vilkaisi ulos akkunasta. Kaksi mustaa höyhenpalloa istuu kanalanluukun edessä. Kanalanluukku auki ja livahtivat sisään. Olipa tieto, minne pitää mennä. .

27.03.2014 Illalla tuli huolia, kun kaksi kanaa oli häveyksissä, kun merimies tuli kotio hieman myöhemmin. Mutta tällä kertaa ihan omin jaloin. Mimosa ei ollut kotona, mutta silti merimies ei ollut huonoilla jäljillä ja sitä sanotaan moraaliksi. No fikkarin eli taskulampun kanssa tarkastamaan, verkko ehjä, siis ei repolaisen illallinen. Kanat sitten kyyhöttivät kesämökin alla peränurkassa. Ja merimies on kontallaan kahden kanan edessä taskulampun valossa ja houkuttelee luokseen. Onneksi mitkään moralistit eivät nähneet sitä.

23.03.2014 Merimies kävi Lahesa jalokivimessuila. Siellä oli parilla ekulla marmorimunia, saman kokoisia kuin nää kiinalaiset munii. Ostin neljä, pari pesään kohti, kun näyttää, että joku nokkii munia, niin nokkikoon marmoria.

21.03.2014 Merimies näytti taas säätaitonsa naapurille. Kyllä myrsky tyyntyy aikanaan ja niin oli muutaman auringonsäteen kera taas rastasverkko pompsahtanut ominaiselle paikalleen ja ilman repimistä sitä riekaleiksi.

19.03.2014  Vaikka merimies onkin myrskyihin tottunut, nyt se yllätti, voisko sanoa housut kintussa. Kun aamutuimaan stiikasin kanalan suuntaan, oli räntäsade turmellut kanatarhan painamalla rastasverkon maahan asti. Aina yhtä avulias naapurin hattivatti oli menossa sitä putsaamaan, mutta merimies korotti äänensä kuin Topi konsanaan, sai verkko ehjänä jäädä sijoilleen sulamaan..

04.03.2014  Nyt on kanoilla taas pomminkestävä verkkoaitaus kattoineen päivineen, eli pääsevät nokkimaan pihalle turvallisesti heinän tupsuja. Oskukin iloitsee polkemalla kanat savisilla jaloillaan, on kevättä pyrstössä. Toivottavasti tulevat toimeen Uunon kanssa, ettei tarvitse pitää kirvestalkoita. Uunolla on heltassa jälkiä, ovat pojat ottaneet yhteen, mutta ei vielä näy pahaa raatelua.

16.02.2014  Mimosa lapioinut hankeen polun sulaneen kuusen juurelle. Kanaparvi iloinnut avatusta ladusta ja paljastuneista heinätupsuista miellyttävässä nollakelissä.

09.02.2014  Hiippailtu ulkona nolla kelillä, kolmistaan, seittemän veljestä pysyi tuvan puolella. Titityy viritteli kevätlaulua ja kolmikko ihmetteli ruohon vähyyttä ja varpaitten palelua. Nyt on ulkoiltava, koska kuunlopussa taas paukkuu karanteeni ja kalterit, kun luulevat viisaat tai ei ne prkl herrat mitään luule, ne tietää, että kiinasta tai taimaasta tulee joku lunsassa oleva sirittäjä ja paskoo Oskun nokkaan ja koko etelä suomi on sen jälkeen saastunu ja kiekuvat kaasutettava kuin ennenvanhaan.

06.02.2014 No ny loppu munan kanssa läträäminen. Tässä näet, miten munat erotetaan akanoista. Eipä ole mitään lisäämistä

02.02.2014  Pidetty vesinippa- käyttäjäkoulutuksen jatkokurssi. Oppilaat olivat ahkeria ja aktiivisia. Edelleenkään itse tehtävien syvempi luonne ja sisäistäminen lienee jäänyt vaatimattomaksi. Lienee todettava savolainen totuus tästä projektista, kun kykenemätön yrittää saada haluttomat tekemään mahdottomia

29.01.2014  Ettei tule syytettä elukkoihe yhtymisestä vahinkoittamistarkoituksessa tai etes tarkoituksessa, olen tänään antanut kanoille EU turvallisuusnormien mukaisen käyttöopastuksen vesinippojen toiminnasta ja käytöstä. En tiijä menikö jakeluun, mutta kuitenki yritetty antaa. Täten todistetaan.

18.01.2014  Elokuvan tekoa viime viikon rainasta, kun ulkona paukkuu -20, ensimmäinen pakkasviikko tämä talvena. Viime viikolla oli vielä oiva ulkoilusää..

01.01.2014 Hyvää Uutta Vuotta ja paljon tirppoja Teille kaikille, toivoo Osku laumansa keskellä.

Rakas Mimosani otti uuven vuuen vastaan kanalassa orrella Osku sylissä, kun lähistölle tuli " surutulitus " keskitys, ainaski näitte elukoitte kannalta. Kanat olivat orrella levottomia ja tähyilivät huolestuneina kattoa, koska se keskitys osuu kohdalle. Uusi tuotantosuunta näyttää olevan nahkamunat.

24.12.2013 Rosmokamerasta löytyi tämä paistin pyydystys. Joku siinä kuvan nurkassa vilahtaa ja kuuden sekuntin päästä Mimosa on ulko-ovella. Ei vaan toimi Mimosa noin nopeesti, kun merimies pyytää, mu annas kun kanan henki on kyseessä. Suuri huoli oli pikku tirpan hengestä, kun ei heti löytynyt. Merimiehen ongelmat on kananpojan henkeä halvempia, MOT. Että tulikin kanat hankittua, mutta ilman niitä ei varmaan olis Mimosaakaan enää.

23.12.2013 Leppoisaa talvipäivän ulkoilua 3 asteen lämmössä, ruohoa nipsien ja tais joku maan matonenkin löytyä. Mimosa seuraa tuvan akkunasta niiden touhuja. Merimiehen rauhallisen, levollisen hetken katkaisee hirvittävä karjaisu KOTKA, että meinaa löysät tulla alle. Kanat häviää pihalta kuin puluparvi. Yksi musta on hävinnyt, perkuti. Juurakon alta kuuluu vinkuvaa hengitystä, kuin keuhkotautisella merimiehellä ikään. Siellä se on ja sydän läpättää kuin lampaan saparo mutta henki pihisee. Kotkalla oli metriset siivet, mutta kanapaisti jäi syömätta, tuuria tällä kertaa.

21.12.2013 Mimosa, kanojen lähihoitajana päivittänyt joulun kunniaksi olkisilpulla kanalan läpikotaisin. Hela poppoo ollut ulkona nyppimässä nurmen vihreitä kolmen asteen lämmössä ilman lumen hitustakaan. Sisään päästessään alkoivat kokottamaan ja riehaantuivat ympäriinsä, kun uudet silput oli tarjolla.

19.12.2013 Merimies istu yks aamu teepeen pitkässä pöydässä aamusumpilla ja siinähän ei sitten saa kaikki istua, meinaan pipo päässä ja kumisaappat jalassa. No, kun ei ooo kuulema tullu Topin päivitystä. Perkules, onko se merimiehen tehtävä sitten kanojen  nuohoaminen. Tuo Osku taitaa olla jo nuorena joku impomentti, kun taas Topi höyhensi kanat kaljuiksi. Tuksua yks kaunis kevätpäivä kymmenen kertaa laskettuja tapauksia, itte kateellisena seurasin, siis en kuitenkaan kanan puolelta, lähinnä virtuaallisena ajattelin, jos vaikka pystyis samaan.

14.12.2013 Aurinko laskee, tirpat kasvaa ja maailma mataa pimeydessä. Etsin Seijan ravistellessa vanhoja videon pätkiä, joku löytyi, kesän lämpöä , tsitystä ja tietysti Tuksu

06.11.2013 Hilja huomasi heti kiertotien pesänkaton kautta yläorrelle äiskän kainaloon. Pirjolle ei mennyt jakeluun, vaikka nostin Hiljan sen viekkuun alaorrelle ja näki kuin ylös mennään.

05.11.2013 Miisa lapsineen eli Pirjo ja Hilja laskettu pois lastentarhasta toisten joukkoon, koska osaavat jo lentää sen verta, että pääsevät ainakin alaorrelle. Pirjohan on vielä sukupuolineutraali, mutta jos se on kukko, Pirjosta tulee Pörje.

27.10.2013 Terhakkaat, keskenään hyvin toimeentulevat kukkopojat, japanilainen kääpiökukkopari  ja kiinalainen kääpiökukko Patu saivat uuden kodin navetan nurkan kärpäsviidakosta Hausjärveltä. Siellä riittää välipaloja napsittavaksi, ainakin ensi kesänä..

15.10.2013 Osku alkanut siitostoimintaan. Siirin alle naapuriin vietiin kaksi munaa verenvaihdon vuoksi ja tempaistiin yksi muna alta. Laskettu aika 4.11 ja jos samalla tulisi väriä mustaan parveen, onnea.

08.10.2013 Tuo muisto Jaguaarista metsäpolulla saa vieläkin vedet silmiin ja kirvelyä munaskuihin, auts. Mutta pesästä löytyi aamulla kuiva pörröinen vaalea pallukka, josta tulee nimeltään Pirjo ja aamulla kuoriutunut märkä rääpäle saakoon nimekseen Hilja. Pirjo on Tuksun ja Oskun esikoinen ja Hilja- neiti Tellun ja Oskun esikoinen. Nyt on Osku polkenut uutta verta Topin sukuun.

07.10.2013 Kananhoitaja juoksi pää kolmantena jalkana ulkoa ja huohotti, että munat on rikki. Merimieskään ei pienestä säikähdä, mitä nyt kerran, kun mäntä lenti koneen kyljestä ulos, mu nytte, kun nainen on kuin päätä leikattais ja pitelee rintaansa. No mikä hätänä, niin saa huohotukseltaan sanottua, että toisessa munassa on reikä ja toisessa kuuluu rapinaa, siis näissä lasketunpäivän munissa. Syvä huoka... Merellä olisin antanut jo yleishälytyksen ja pukenut pelastusliivit päälle, että toivottavasti aamulla piipittää. Ja vaikka merimies olis tippunut metsäpolulla isävainaan Jaguaarin tangolle, olisko ollut niin huolissaa ?

02.10.2013 Kananhoitaja iltakierrolla ihmetteli Tuksun vikaa, kun kaakatteli orrella ja oli ihmeellisen oloinen. Sylissä hetken oltuaan väänsi nahkamunan. Eka avustettu synnytys kananhoitajalle.

28.09.2013 Nyt kananhoitaja on tutkinut Miisan hautomat munat ja molemmissa näkyi läpivalaisussa jo vahvat verisuonet. Hyvin on Osku hoitanut hommansa. Pari kertaa on Miisa ollut viereisessä, tyhjässä pesässä ruokareissun jälkeen, mitähän se sekoilee. Täytyy seurata vielä viikon verran sen hautomisia.

25.09.2013 Asennettu urut kanalaan ja kamerasta seurattu, niin Osku hiffasi heti, mistä kyse. En selitä tuhannella sanalla, otan kuvan.

22.09.2013 Käyty Maurin 1v. synttäreillä. Synttärikakun koristeena oli yksi kastemato, ensi vuonna onkin jo kaksi. Video syntymäpäiviltä.

17.09.2013 Kun hautominen kiinnostaa, on Miisalle vaihdettu uudet kaksi munaa alle. Oskun polkemat Tellun ja Tuksun munat. Eiköhän niissä nyt ole Oskun ruutipanos sisällä. Laskettu aika on 07.10.

14.09.2013 Näyttelystä ostin muutaman juomatipan, josko pääsis eroon likaisista juoma-astioistaParin kympin astian pohjaan pari nippaa ja telineeseen. Nyt vain pitäis kertoo porukalle, että niistä saa vettä. Kassotaan löytäiskö ne itse.

10.09.2012 Miisa tirisee ja puolustautuu pesässä. Alla pari munaa, mutkun ei tiedä, sisältääkö ne Oskun tehotipan, on siis odotettava , että varmistetaan Oskun osuus.

08.09.2013 Osku kotoutettu ja otti heti isännän otteet. Polki Tellun ensin väärinpäin, enpä ole ennen tuota nähnyt. Kukkopojat meinasivat ottaa yhteen, joten pari eristettiin ja Osku otti isännän paikan iltaorrella. Miisa tirisee pesässä ilman munaa. Venttaa ny muutama päivä, saat Oskun polkemat alle.

08.09.2013 Sen valkean kinuski kääpiökukon nimeksi tuli sitten Osku. Se on Espoosta, hiukan parempaa sukua, kuin jos olisi vaikkapa Kärsämäeltä. Toinen sukuhaara oli kai Nummi pusulan suunnalla ja toinen Affenanmaalta, joku hienompi paskatunkio, että kelpaa. Tuossa Osku tuomiolla

07.07.2013 Mennä nyt sitten kurkkimaan toisten munia. Mukaan tarttui täysvalkea kääpiö kotsikukko, 6 kk. Verenvaihtoa onkin jo kaivattu, kun mennyt vähän sukurutsaksi kanalan touhu, mitä nyt Kaale pani lusikkansa tähän kanasoppaan. Nukkukoon vielä yönsä rauhassa, niin huomenna pääsee näyttelyn jälkeen omaan haaremiin. Rainaa paikalta.

06.09.2013 Kananäyttely pidetään 7.-8.9.2013 Mäntsälän Nummisten Seurojen talolla, osoite Ojankulmantie 20, 04660 Numminen. Mäntsälän keskustasta matkaa on n. 8 km. Sinne huomenna stiikaamaan kavereita. Onneksi ei oo sonneja tai lampaita harrastuksena. Ja kananpaska pingoo pelaamaan Mullikan juttu

27.08.2013 Maurin haaremille nousee komea talviasunto vanhan navetan nurkkaan. Lantaluukku saa uuden viran tarhan käyntiovena ja vanha puinen lääkekaappi nousee arvossaan pesäkopiksi. Jess, nyt pääsen eroon ylimääräisistä tipuista.

19.08.2013 Uudestisyntymisen ihme tapahtunut Adelen kanoille, kun kävi äidin kanssa hakemassa vanhat ikkunalasit talvikanalaan. Kesäkanat syntyvät talvikanoiksi lähiaikoina.

31.07.2013 Tuksu on istunut nyt toiset munat, eli kuusi viikkoa. On se tunnollinen emo. Mutta turhaa on taistosi, toisetkin oli jonkun tuhkamunan polkemia. Otettu veks, mutta ei enää kihkeämmin kammennut pesään takaisin.

26.07.2013 Siirin kolme jäljellä olevaa veijaria kastettu. Mustarintainen kukko on Piki, joka merimiehen mielestä äänen perusteella on Sarana, Patu on kirjavarintainen musta kukkopoika ja Pekko vipeltää ruskeankirjava paltoo niskassa, joka merimiehen mielestä on kana, mutta kun hoitaja sanoo, että se on kukko, niin merimies nyökyttää, kuin nokkiva kana.

22.07.2013 Mustarintainen kukkopoika kitisi aamulla kuin vanha kuiva sarana. Yritti kai tavoitella pavarottimaista kiekumista, mutta tuolla äänellä pääsi lähinnä MA Nummisen luokkaan huonoimmillaan. Nimesi olkoon äänen perusteella Sarana.

19.07.2013 Tuli se Iivarin pelätty kuolintodistus Evirasta. Niinkö lähtee koko lauma pölkkyn päälle ? Mutta eikös mitä hyviä uutisia tänne surun ja murheen laaksoon. Iivari-kukolla oli bakteeritulehdus, joka näännytti kukon voimat. Marekkia ei ollut eikä basillit lennä muita kanoja lystikseen näännyttämään.

10.07.2013 Konepäivillä lapset keksivät hienoja nimijä pienille tipuille. Ne laitetaan tänne, kun kananhoitaja muilta juoksuiltaan ehtii, että tirpat saavat kaikki omat nimet. Nytkin hän rapsuttaa kukkapenkkiä pyllypystyssä, kuin muutkin kanat. Etsiiköhän kananhoitajakin matoja kukkapenkistä ?

07.07.2013 Siiri ja kanatipu Pikku-Lilli ja kukkopoika Vili viety konepäiviltä selvinneinä Maurin ja Lissun seuraan parin kilsan päähän. Siirinhän piti mennä jo ajat sitten, mutta kun äkkäysi hautomaan. Pari kukkopoikaa ja ruskeankirjava pikkulikka jätetiin kotiin..

06.07.2013 Oltiin tänään Pukkilassa konepäivillä lasten iloksi. Pirskatti, leidit ja raavaat ukot ja lapset pitivät tipuista. Tiput emoineen saivat ansaittua huomiota.

02.07.2013 Eipä ole paljoa kertomisia näin helteillä. Tänään vei Siiri viisi tipuaan ensikertaa orrelle yöksi, on ne niin isoja tirppoja.

25.06.2013 Iivari, kauniinvärinen, kiinalainen kääpiökukko lähti autuaammille tunkioille rapsuttamaan. Sen kiltteys ja käytös oli jotain sydäntä sulattavaa. Yliopiston elukkaosasto laittaa sen eviralle kuolinsyytutkimuksiin, josta aikanaan tulee tuomio. Pirskatti alkaa tuntumaan, josko vielä joutuu kukon kuolemasta syytteeseen, kai eulta joku pykälä löytyy. Iivari R.I.P.

24.06.2013 Iivaria vietiin piipaa polkupyörällä ruokakassissa elukkatohtorille. Ei kannata soittaa elukkasuojeluun, matkaa on vajaa kilsa. Iivarilla pää painoksissa, vaisu olemus eikä kieku. No eikun lämpömittaria hanuriin, lämpoä oli 38,2, on kuulemma ihan ok. Pikkusen katteli ja silmät pyörähti päässä, kun nuori elukkatäti survoi mittaria  ulostuloon. Viiden päivän antipootti kuuri ja kipulääkettä. Pari päivää aikaa toipua tai lähtee autuaammille tunkioille, sano yliopiston menkele toktorit.

19.06.2013 Siiri-kiinalainen kanarouva on viettänyt tyttösineen ja kukkosineen nimppareitaan ulkotarhassa vilkkaasti kuopsuttaen. Sukupuolijakauma selvinnee myöhemmin.

18.06.2013 Tuksulle juhannuksen kunniaksi pari munaa alle, chabon polkemia kiinalaisen Tellun pyöräyttämiä. Laskettu aika 09.07. Otti sitte nokkiinsa, kun laitettiin munat käyttökieltoon.

14.06.2013 Madotettu Iivari ja Tuksu. Tuksun munat käyttökieltoon kolmeksi viikoksi.

13.06.2013 Miisasta on syntynyt tänään kanoemo tai kanarouva. Sen keinohedelmöitetyistä munista syntyi kolme tipua. Isänä hääri Kaale, nykyinen Adelen Arnold, japanilainen chabo keikari ja äiskänä Tellu, pikkuruinen, musta kinuski kotsi. Yksi taisi olla taas tuhkamuna. Juhannuksena, 24.06 Tellu neidistä tulee rouva.

03.06.2013 No nysse Tellu, snadi musta kiinalainen vallotti kesämökin ja eikun munaa alle, kolmella yritetään. Alkaa pukkaamaan taas tipua, että täytyy ottaa parin päikkärit. Syssyllä on taas tungosta. Miisa, snadi musta kinuski tirisee neljää ja Siiri hoivaa viittä elävää tirppaa..

02.06.2013 Älä ole yksin sinua askarruttuvien kysymystesi kanssa. Kaikki vaivihkaa utelee meidän siitä huhhuh tai siitä miten silleen, kun kukko rakastaa kanaa ja sitten syntyy tipuja, jotka kanahaukka tiputtaa tarhaan, touhusta, että kuinka se käytännössä toimii. Kerron sen sinulle piirtämällä havainnollisesti kuvan sukupuolielämästäni. Periaatteessa samallalailla sinunkin iskä ja äiskä kutsuu haikaran ensikevääksi paikalle, kun he kirjoittavat yhdessä sille kutsukirjeen. Se pornoelokuva on tässä LINKKI

01.06.2013 Talven hämähäkinverkot sai kyytiä kanalassa, kun isoluuta lakaisi. Siirin perhe siirretty kanikoppiin isompiin tiloihin.

31.05.2013 Viisi tirppaa ja yksi muna taitaa olla suutari. Kanojenomistaja Adele 3v. kävi katsomassa pieniä tipuja. Ja tottakai myös lehdistö oli paikalla. LINKKI

30.05.2013 Siiristä on tullut tänään kanarouva. Hänelle on kuoriutunut kaksi tipua. Yönaikana vielä neljässä munassa kuuluu vaimeaa nakertamista.Huomenna käy piipitys pesässä. Nämä ovat nyt sitten Kaale, japanilaisen chabo kukon polkemia ja Tellun, kiinalaisen kääpiökanan munia. Tellu on hyvin pieni, musta kääpiökotsi ja Kaapo kaunis musta pukuinen ja valkokauluksinen chabo. Toivotaan kauniita tipuja.

29.05.2013 Mauri ja Lissu muuttaneet ihka upeaan uuteen tarhaan aikas lähelle. Sinne muuttaa myös Siiri, kunhan saa tiput jalkeille äidinhöyhenistä maailmalle. Tosin ei ole vielä yhtään tirppaa, mutta joka huomisen näkee, pitäis myös nähdä ekan pään mustan siiven höyhenien seasta pilkistävän.

27.05.2013 Adele soitti huolestuneena, koska yksi kana on linnottautunut pesään ja tirisee ja äyskii, kun työntää kättä lähelle. Adele, ei syytä huoleen, yleensä se tirinä jakaantuu kolmen viikon päästä useaksi vaimeaksi piipitykseksi.

24.05.2013 Miisa neiti on päättänyt tulla äitiksi. Pari päivää tirissyt munan päällä pesässä. Tänään ladattu neljä munaa alle, Tellun munia, eli pienen kiinattaren ja uljaan chapo herra Kaalen polkemia, toivottavasti.

20.05.2013 Filmin pätkää kevättouhuista

17.05.2013 Äiti sähkötti, että viikko on mennyt hienosti ja Adele neiti 3 v. on ottanut vastuullisen otteen kanojenhoitoon. Hän kerää voikukanlehtiä kärryynsä ja vie ne kanojen herkuksi. Kotipomminpurkaja saa omaa herkkuaan auringonkukan siemenyksiä. Palkkioksi hyvästä hoidostaan on neiti saanut viisi kananmunaa, toivottavasti maistuivat neidille. Merimies alkaa pehmenemään, olisko kanojenluovutus voinut osua oikeampaan paikkaan.

10.05.2013 Siiri kotsi alkoi tirisemään pesässä, jemputi sehän alkoi heti uusia hautomaan, kun entisiä lähti. Survottu kuusi munaa alle, valikoitu Kaale chabon polkemia Tellun munia, koska se on pieni. Eli yritän pieniä, mustia ja pystypyrstöistä karvajalkaa. Yrittänyttä ei laiteta. 31.05 pitäisi tapahtua. Adele haluaa nähdä heti, kun tulee tipuja.

10.05.2013 Adelen kanalassa oli uusi, eka päivä alkanut hienosti. Neitikin oli heti aamutuimaan vetäissyt käskemättä haalarit niskaan, kun hän oli lähtenyt kanoille voikukanlehtiä syöttämään. Ihana kananhoitaj.., pirskatti merimieskin alkaa jo hempeilemään.

09.05.2013 Suuri päivä Topin kanalalle. Tehtiin pikkuneiti Adele 3 v. ikionnelliseksi, kun annettiin hänelle oma kana. Hänen hoiviinsa lähtivät Kaale chabo sekä Täplä ja Ulpu kotsit sekä hännänhuippuna Kotipomminpurkaja, joka viime talvenkin kyyhötti Täplän siipien suojissa. Tämä juhlallinen, oman kanan ensikosketus - tapaus ikuistettiin muistoksi myöhempiä aikoja varten. Otsikot tietty pinkkinä, neidin hellokitti mielivärillä.

08.05.2013 Adele neiti odottaa malttamattomana huomista, jolloin hän saa oman kanan. Kanalaa on rakennettu isän ja äidin avustuksella. Kanala on vallattu vajan nurkasta. Ettei ikkunasta näkyisi vajan romut, on ikkunaan laitettu pitsiverho. Puhtaat uudet oljet lattialle ja varmaan joulupukkiakin jännempi yö tulossa. Huomenna hän on kanalan omistaja, 3 vuotiaana.

25.04.2013 Viritetty turva-aitausta jakamalla se kahdeksi osastoksi, Iivarin haaremille ja Kaalen haaremille omat osastot. Lisäksi katoksi verkko kiinalaisia lintulenssupommittajia vastaan ja katos hiekkakylpypaikaksi. Mauri kukko yrittää iskeä Iivarin jälkeen maassa makaavaan kanaan, mutta Iivari sen estää kateuksissaan. Maurille ollaan rakentamassa omaa osastoa navettaan, jonne se parin daamin kanssa saa oman kanalan. Siellä se saa hienot tilat omalle perheelleen, kunhan ilmat vielä lämpenee.

24.04.2013 Routa on sulanut ja isketty aitatolpanjalat lekalla maahan ja viritetty ketunkestävää aitaverkkoa kanatarhaksi.

20.04.2013 Kana innostus näyttää kylällä leviävän, joku rouva kävi kyselemässä, eikä meinannut pysyä nahoissaan. Onse vaan kiva harrastus, siis ne kanat.

06.04.2013 Kanat käytetty yksitellen kylvyssä ja föönattu kuivaksi. Yritin filmata muistojen arkkuun, mutta musta on musta elävänäkin. Kuvattu hopeakoruineen suihkunrikkaana.

28.03.2013 Suruviestinä ilmoitetaan, että Manu, harmaa kukkopoika löytyi surmattuna häkistään. Ilmeisesti lienee kovakouraisesta oppitunnista tai vastaavasta. Tilannetta tarkkaillaan, mikäli on aihetta jatkotoimiin.

25.03.3013 Äärimmäisten turvatoimien saattelemana kauniissa, lämpimässä kevätlämmössä tehty pieni ulkoilu kanalan polulla. Se oli pieni askel kanalle raikkaan valkealla polulla. Turvatoimet onnistuivat yli odotusten, koska yhtään sorsaa ei syöksynyt paskomaan lintulenssu basilleja kanasten niskaan. Kanojen älykkyyttä osoittaa, että ne voi laskea aivan vapaasti pihalle. Laskeppa koira irti vahingossakaan, niin kohta Peni on jo nokka kiinni toisen pakoputkessa ja sitä sitten hirttosilmukalla raahataan jarrutlukossa rakkaaseen kotiinsa, jonne se ei suostu tulemaan, kun oli niin hyvät tuoksut. Iivari johdatti kohteliaasti puolen tunnin päästä haareminsa itsenäisesti sisälle.

11.03.2013 Kävijöitä erikoneilta Suomesta 1000 ja kaiken kaikkiaan tasan 1100 erikonetta Topin sivuilla. Mitä ilmeisimmin myös muita on käynyt, kuin merimies itse, kiitos ja kumarrus.

11.03.2013 Myrskynkestävällä oli piinaviikko. Iivari nitkutti styyrpuurin klappilla, kun paapuurimmainen takajalka oli niin hellä ettei kunnolla astua kestänyt. Kanaemo tutki jalkoja ketarat kohti taivasta polttolasillakin, kuin pikkupojat ennen vanhaan liiterin nurkalla. Jalas pestiin mäntysuopavedellä, rasvattiin ja kuivattiin föönillä. Erityiset herkut syötettiin varsinkin sen jälkeen, kun merimies yllätettiin aamulla tutkimassa eläintentäyttäjän kotisivuja. Tarinalla on sitten onnellinen loppu eikä eläintäyttäjä saanut hommia. Iivari jakaa keenejään innokkaasti kiitoksena hyvästä hoidosta.

01.03.2013 Portit ja ovet ovat sulkeutuneet. Nämä turhat luojan luomat kaakattajat ovat nyt seuraavat kaksi kuukautta vankeina ilman yhteyttä ulkoilmaan. Ulkona hyppelee lunssa pakteereita pitkin ja poikin, joita ne yrittäisivät ahnaasti pyydystää ja niillä itsensä myrkyttää. Sorsat ja karhut niitä eivät suuressa viisaudessaan pistele poksiinsa, mutta nämä karvajalat niitä jokaisesta paskanokareesta yrittäisivät löytää ja niitä kananhoitajaansa siirtää. Tulisi kananhoitajalle ähkyä, nivustaipeeseen syyliä ja kaiken maailman punotuksia sinne sun tänne, kun niitä pitää sylissään. Voisinhan minä itsekin sieltä punotukset vilkaista, vaikken mikään kynilooki olekkaan. Mutta nyt on oikein turvallista, kun rysselissä on tämäkin tutkittu. Ennen naureskeltiin rysylän touhuja, kun moskovassa päätettiin asiat, mutta ne kuitenkin älysivät lopettaa touhut, kun näkivät mihin ne johtaa. Nyt kun keskuskomitea rysselissä määrää ulkonaliikkimiskiellon kuukaudeksi, Käteinen ja kumppanit nokittaa vielä kuukaudella.

27.02.2013 Ylihuomenna Iivarin lauma voi laulaa, miksei ovet aukene meille, onko rotumme syytä tää. Tänään vietimme ensimmäistä ulkoilupäivää hiihtolomalla. Sää oli kirkkaan aurinkoinen ja lämpöä lups viisi astetta. Oli mukava tepastella puhtaan valkealla lumella pölyävän turvepehkun sijaan. Yritin kuvata joukkioo, mutta mustat kanat valkealla lumella ei oikein onnistunut, kun automatiikka sääti omiaan. Tosin musta kana on musta, vaikka missä valossa, ei siitä paljon yksityiskohtia näe. Että ylihuomenna nämä elukat muuttuvat tautipesiksi, joiden nokkaan kaikki linnut haluavat paskoa. Tässä mäpissä näkyy todellinen uhka. Ihe ajan tojotalla, että kymysys, kuinkahan monta inehmoa tojota on tappanut talviliukkailla. Tojotat ajokieltoon helmikuuksi, kun ovat silloin vaarallisia. Kaksi kuukautta lisää, sanoo Käteinen sujuvasti änkyttäen.

14.02.2013 Kuvattu rainoja kanoista. Annettu jalkahoitoja talven jäykistämille jäsenille ja kynsienleikkausta turpepehkun kasvattamille kynsille. Samoin kehitetty myrskynkestävää merimiestä laivoihin. Itse mekaniikka alkaa olla hallussa, kuinka se teknisesti onnistuu, mutta höyhennyspuolella on vielä epäselvyyttä, miten se yhdistetään ihmisen kanssa. Henkilökohtainen kokemus puuttuu, ehkä ratkaisu ongelmaan vielä selviää, ehkei kuitenkaan ominpäin kokeilemalla.

12.02.2013 Tehty kanalassa pedikyyri koko laumalle. Leikattu kynnet ja putsattu kokkareet jalkatupsuista. Kaikki antoivat suorittaa tarkastuksen ja hoidon ongelmitta. Turvepehku ei kuluta kynsiä rapsutellessa, kuten tekee kesäaikaan pihalla. Elo sujuu rauhallisesti, kun Kaale erotettiin kanikoppiin ja annettiin Ulpu kaveriksi. Siellä se saa polkea kuin tulpatonta mopoo, eikä Iivarin kanssa tule riitoja. Myös Manu ja Tellu pikkuiset tai nuorikot tulevat toimeen niiden kanssa.

03.02.2013 Rauha on palannut kanalaan. Ulpu oli Kaalen kainalossa orrella illansuussa, kun kävin katsomassa. Elo näytti auvoiselta, osaisko heti alkaa odottamaan pitkäpyrstöisiä tupsujalkoja. Kaalella on friseerattuja geenejä, voisi tipuista tulla myöskin kihara höyhenisiä kaunottaria. Ennen otin huolta kampikammion paineesta, nyt tulee paineita kukkojen sukupuolielämästä, näin se maailma muuttu, minä siinä mukana.

01.02.2013 Iivari ja Kaale olivat muutamapäivä sitten aivan veren tahraamia, heltat ruvilla ja kaulasulat veressä. Kukko kerrallaan suihkuun ja veret pestiin pois, höyhenet kuivateltiin föönillä ja rapsuteltiin korvantaukset. Kaale vankilaan kanikoppiin kolmeksi yöksi, kunnes pääsi ehdolliseen vapauteen. Tilanne näytti yöajan rauhalliselta, mutta jo aamulla täysi tappelu päällä, tilanteen pelasti heti TopiTV. Kaale, chapo taas vankilaan. Ainut pelastus, ettei se joudu punaviinikylpyyn on, että se on hyvä kaveri Ulpun, tämän mustan kiinattaren kanssa. Ajatuksena on, että jos se höyhentäisi Ulpun ja se alkaisi hautomaan, tulisi japanilaisen ja kiinalaisen kääpiökanan risteytys. Saahan sitä toivoa, mutta kun en niitä kukon höyhennyksiä ja mielitekoja osaa ennustaa, mutta jos minä olisin....ei perketi, tehköön Kaapo mitä lystää ja minunkin puolesta. Kyllähän merimies on tipuja ja iloisia lintuja nähnyt, mutta vielä on pikkukanat jäänyt höyhentämättä, ehkä joku isompi kana on voinut tallaantua matkan varrella.

25.01.2013 Talven selkä taittuu. Meno niin kanalassa kuin itselläkin alkaa piristymään. Orrelle mennään vasta puoli neljältä, kun kuukausi sitten jo puolisilta sinne kivuttiin harmaana tuhnuna. Kaale pitää huolta yksinhuoltajan perheestä, kaali syödään luurangoksi alta viikon. Topitv on yliveto. Keittiöpöydännäyttö päälle ja elävä väritaulu on seurattavana.

31.12.2012 Kaale, japanilainen keikari heilastelee yksinhuoltaja Ulpua tirppoineen yläkerran kanihäkissä. TopiTV näyttää hyvin niiden elämää, jota ei näe kanalassa, koska ne odottaa jotain hyvää antia. Ehdottaman eloisa kapine tämä kanava ja elävä taulu. Kaalella on yksinäistä, koska Iivari heti kateuksissaan välissä, jos Kaale yrittää höyhentää. Kaikille onnellista tulevaa vuotta.

24.12.2012 Hyvää Joulua kaikille säädyille, kanahaukasta ei niin väliä. Aattona herkuteltu alkuruoaksi kauraa ja auringonkukan jyviä. Pääruokana sikanauta jauhelihaa, kastemadon muodossa. Syökää tekin sikaa, se on hyvää. Varsinkin se valkea pätkä punaisen välissä menee suoraan sulkatupen juureen ja siellä mukavasti lämmittää.

17.12.2012 Jouluviikko aloitettu maistuvasti paistijauhelihalla herkuttelemalla. Eipä viima vihellä sulkatupessa eikä kylmä puista peräsulassa. Orrelle menevät ennen yhtä keskipäivän jälkeen, vaikka isot lämpölasit hankeen saakka kolmella sivulla. Kyllä sitä vähääkin valoa pitäisi riittää. Ajastin herättää valoilla neljän aikaan aamulla ja Manu ja Tellu, pienimmät ovat heti kuopsuttamassa. TopiTV on hyvä peli.

07.12.2012 Pääsipäs läheltä seuraamaan Lumikkoa sen vilistäessä kanalan ympärillä. Onhan elukalla hoksottimet kohdallaan, kun otti uutta suuntaa nurkalla. Luulis vähemmälläkin kiireellä kerkiivän. Lumihangella ei näkynyt kuin kaksi mustaa vilistävää silmäpistettä. Mielenkiintoinen tuttavuus.

04.12.2012 TopiTV paljasti pimeässä hiiren seikkailut. Silmät kiiluu infrapunassa ja se liikehdintä on äärimmäisen nopeaa täysin pimeässäkin. Kaikkea sitä aikuinen inehmo vihaakin. Eikun täysi sota pientä hiiriparkaa vastaan, joka vain yrittää hankkia elantonsa yötöillä pienille poikasilleen kylmänä pakkasyönä, kun vain hiukan puhaltaa lämmintä seinään kaivetusta reiästä, kun eivät raaski lämmittää kunnoll.....PERHILÄINEN, kuolema sille nakertajalle. Meinas päästä sääli yllättämään.

03.12.2012 Lento-onnettomuus kanalan nurkilla. Aluksi epäiltiin lentäjällä niskanmurtumaa tai kenties siipirikkoa, ainakin kolahdus antoi olettaa. Kananhoitaja antoi asiantuntevaa ensiapua, joka näytti auttavan lentäjän kunnon kohottamiseksi. Sama muuten pätee myös merimieheen. Pieni rapsutus korvantakaa, kuin Tessulle, eli vastaa ennenvanhaan äidin antamaa puhallusta, sama vaikutus. Siteeksi tarinaan saatu vilmijä.

30.11.2012 No jopas on mukava tuo TopiTV. Luvattu kovaa talvimyrskyä, mutta täällä tuvassa kattellaan lämpimässä aamutouhuja kanalakanavalla. Kyllä on jäänyt olennainen pois harrastuksesta, varsinkin talviaikaan, kun ei kanalasssakaan voi jatkuvasti istuksella. Tipulana olevan koirahäkin kalteriovi on pidetty auki. Kamerassa ei näkynytkään mustaa tirppaa, olipahan tippunut alas turvepehkuun, jo toinen kerta.

27.11.2012 Ompas pirukseen partikkeleita ilmassa, kun nyt kamerasta oikein näkee. Katsotaan miltä näyttää, kunhan päivänmittaan ottavat kunnon ryhmäkylvyn turvepehkussa.

26.11.2012 Nyt myös sisälle asennettu kamera. Kanojenhoitaja voi tarkkailla toimintaa pirtistä käsin talvipakkasilla ja syksyn vihmaisella tihkusadesäällä. Eulle lienee syytä ilmoittaa, että tulevat tarkastamaan suuntaukset sekä naapuria on varotettava tarkkailusta, ettei syytetä salatarkkailusta. Iltasanomien lööppi "Merimiestä epäillään kanojen salatirkistelystä...."

25.11.2012 Rakennettu valvontakamera kanalan ulkopuoliseen tarkkailuun. Nyt eivät terroristit eikä kanatytöt pääse yllättämään.

19.11.2012 Kymmenen tuhatta käyntiä rikki Topin sivujen laskurissa. Rauhallista eloa kanalan puolella. Kanalan lattia täynnä sulkia kuin haukan jäljiltä, kun sulkasadot pöllyttää höyheniä pitkin lattioita.

08.11.2012 Lissulle kuoriutunut kaksi tipua. Harmaa Tellu ja musta Manu.

06.11.2012 Tavattu Topin kananhoitaja. Topi voi Ellun kanssa hyvin uudessa haaremissa. Sillä on viisi kanaa ja Topi polkee hyvin tasapuolisesti haareminsa. Muttas mitä lie mahjoja koko kaarti, kun eivät ole alkaneet hautomaan koko kesänä, eikä ole tullut uusia tipuja. Etteivät vain olleet vanhoja häkkikanoja.

02.11.2012 Topin nimipäivä vietetty työn ja askareiden merkeissä. Harmaa päivä, avasin kulkuluukun, mutta kukaan ei tullut edes luukulle. Kaikki katselivat ikkunasta ulos, eikä elettäkään. Hiirtä pyydystelty sisältä, merkit viittaa se touhuihin.

30.10.2012 Pikku tiput ovat olleet emon kanssa kanihäkissä keskenään. Nyt parina päivänä luukku ollut auki ja tirpat totulleet toisten kanssa. Ja eikös illalla tirpat omissa oloissaan ja Lissu-emo Iivarin kainalossa yläorrella. Tiput muitten kainalossa missä kukin. No kaipa emo tietää tipunsa. On mullakin ongelmat. Töissä pelkäsi pa..ka jäykkänä öljysumua kampikammiossa, nyt huolehtii kananpoikien yöpymisestä. 

25.10.2012 Sottanen päivä ulkona. Kuvattu eläviä kanoja sisätouhuissaan. Hoidetaan syntyneitä ja höyhennetään syntyviä.

23.10.2012 Purettu ulkotarha talventieltä pois. Nostettu tolppakengät maasta ja niistä aitatolpat. Verkko kääritty kasaan, oli narunpätkillä kiinni tolpissa. Nyt saa tarhanpohjan siistiä kevääksi valmiiksi. Keväällä voi taas pystyttää mieleisensä aitauksen. Näppärää ja nopeaa.   .

19.10.2012 Saamarin Iivari. On se viriili, nyt Ulpu aloitti haudonnan, kahdella munalla. Kai se sitä pesässä litteenä tirisee. Kun juuri on edellisistä tipuista päässyt kunnialla eroon, niin uutta pukkaa. Alan kohta EUlta hakemaan kukkopoikien ylituotantotukea.

17.10.2012 Isäntä ollut syömättä kuusi viikkoa ja nyt se tekee puukkoa kurssilla hullunkiilto silmissä. Mitä onkaan tapahtumassa, aika näyttää. Tuplavahinko tiput terhakoita, viimeiset madot kukkapenkissä saavat kyytiä, jos sateen lomassa voi laskea ulos. Kesän pikkutytöt vilistävät tihnusateessakin tarhassa, kun vanhemmat kurkkivat ikkunassa.

06.10.2012 Ilma mataa kohti pakkasia veden saattamana. Tupsut kastuu, jos sateen välillä uskaltavat tarhan savikkoliejuun. Nuoret siskokset, nämä erimunaiset Täplä ja Siiri eivät pienestä sateesta välitä, kun taas Iivari herrasmiehenä ensimmäisten pisarien saattamana hitaan arvokkaasti poistuu puolisoineen kanalan suojaan. Täplän syypuurin päälaki on ruskea, muuten mustassa olemuksessa, josta nimi.

24.09.2012 Elokuvattu Maurin ja Miisan ensipäiviä. Musta emo ja tiput syövät valaistuksen tummaksi.

23.09.2012 Kuuden aikaan jo kananhoitaja keittämässä pikku Maurille kananmunia ja erottelee niistä keltuaista mureniksi, kun se .. eiku hän tykkää siitä. Perk...päivän vanha Mauri. Mistähän kananhoitaja tietää kukkopojan tykkäämiset, ainakin suurempana kukolla on erilaiset tykkäämiset kuin inehmolla.. PS. No se toinenkin muna nyt kuoriutui, kelta-musta tipu, lieneekö Miisa.

22.09.2012 Eilen saatiin parvea harvennettua, niin jo tänään kuoriutui Lissulle tipu. Onneksi on vain toinen muna jäljellä. Jos tämä on kukkopoika, se nimeksi tulee Mauri, kun se nakersi kuorensa rikki Maurin päivänä.

21.09.2012 Nyt Musta Silkki-Saara kanatirppa keräsi kukkokatraan ja lähti Asikkalaan kahdeksan kukon kanssa pässien, ankkojen ja muiden elukoiden sekaan. Oli pakko kanalla lahjoa hakijat, että ottivat kaikki kukkpojat. Näin ei roiskunut veri. Kaksi kanaa jäi kotiin, eli hallittua parven nuorentamista.

09.09.2012 Näin se on, kyllä se Lissu taas hautoo, kaksi munaa on alla. Ja se saa riittää, näin talvea vasten. Väritetty munat tussilla, ettei vain kukaan muni sinne lisää munia. Olipas tänään telkkarissa hyvä ohjelma kanoista ja vähän niinkuin tieteelliseltä pohjalta. Sitä se tirinä ja nokkiminen tiesi, kun työnti käden kohti munia. Näin toimitaan maalla, mutta ei ne kaupungissa kai siitä niin kauhian vihaisia ole.

04.09.2012 Katsoin illanhämyssä, että kaikki on orsilla asiallisesti, rauhalliselta näytti. Lissu, musta vanha rouva oli pesässä, naapuri sanoi jo eilen, että Lissu oli pesässä koko päivän  ja siellähän se oli nytkin ja tirinä vaan kuului kun kättä työnsi, perskuti sehän taitaa hautoa. Oli siinä Iivarin kyljessä niin sit sit ja kukko kokotti. Kun entisistäkään ei ole vielä päästy eroon, kohta alkaa tirisemään paistinpannu. Onneksi kananhoitaja on pääkaupunkissa, muuten olisi kohta taas kenno munia alla.

01.09.2012 Nyt Tuksukin vierotti jälkeläiset. Sinne änkesi yläorrelle kukon viereen. Iivarilla on nyt voita molemmilla puolilla, kun kolme kanaa kilpailee vieruspaikasta. Iivarin pää nyökyttää ko ko ko ko, kun kanat painautuu tiiviisti kylkeen kiinni. Ja maistuuhan se inehmollekin ko ko ko.

25.08.2012 Kukkopojat jo isoja, ottavat harjoitusmatseja vastakkain hyppelemällä ja ovat emostaan erillään tarhassa. Illalla tuli ensi kertaa vastaan kylmä maailma, kun Ulpu nousikin Iivarin lämpimään kylkeen yläorrelle. Siinä iltatoimissa oli ihmettelemistä järjestyksessä, kun itse piti etsiä paikkansa orrella. Pienellä nokkimisellahan se järjestyy. Nyt olisi kukkopoikia tarjolla, ne pitää saada pois ennen talvea.

22.08.2012 Iivarin, Topinpoika toisen, Suuren Kanalaumanjohtajan armoitettu nimipäivä. Juhla-aterialla oli tarjolla kesäkurpitsaa silputtuna, siemeniä, omenaa soseena sekä omenansiemeniä. Kauravälipalakeksiä ja piparia muruina. Ruokajuomana raikasta vettä. Juhlinta ei riehaantunut villiksi missään vaiheessa, ainoastaan pari kippoa kaatui.

19.08.2012 Kanala alkaa muistuttamaan kuantamon vankileiriä ja Iivarillekin on jo puettu oranssi puku päälle. Näin se menee kun terroristi iskee, syyttömät joutuvat vankilaan eli eristetään turvaan pahalta maailmalta, että heillä olisi turvallista. Perketin kettutytöt, muistakaa Naapurin Rouva !!!, ähäkutti. Ketut ovat käpälämäessä.

17.08.2012 Nyt se tapahtui, heti aamutuimaan, ketun hyökkäys. Naapurin rouva luki seinänvierellä aamulehteä ja kanat oli irrallaan pitkin pihaa. Jum...ton rääkäisy, KETTU. Kettu lähti livohkaan ilman aamiaista. Rouva sanoi, että se lähti pakoon, kun haistoi hänet. Aika tyrmeen hajuinen, kun ketutkin pakenee pää kolmantena jalkana. Aika hyvä kettunpelätimeksi. Istukoon jatkossakin.

08.08.2012 Kyllä se Lissu nyt heivasi tiput, koska alkoi munimaan. Viisi munaa löytyi peräpesästä, kun ei osannut pitää sitä silmällä. No ittepähän tietää, mitäpä se minulle kuuluu. Hyvä kun saan itse hoidettua omatkin munimiset kunnolla.

05.08.2012 Ulpu on alaorrella kuin pommikone, kun se siivet levällään yrittää nukkua ja seitsemän tipua työntyy siivenaluset täyteen. Yksi tunkee haarojenvälistä alle ja joku välillä tippuu orrelta, kun on ahdasta kuin Pielaveen kirkossa.

03.08.2012 Ulpusta näyttää tulevan yksinhuoltaja. Lissu on jättänyt tipunsa Ulpun hoiviin, joka ensikertalaisena meni siihen lankaan. Lissu heilastelee Iivarin kanssa ja nukkuvat yläorrella kaksistaan.

01.08.2012 Nyt on Iivari niin olevinaan. Pipsa Olli teki siitä lehtijutun. Hm hm, onkohan tässä niinkuin Sipin kanssa oli. Siitähän tuli Sepi, kun nähtiin minkälaiset härpäkkeet kasvoivat. Jos toimittajankaan mutsi ei heti ollut varma varustuksesta, että varmuuden vuoksi otti huomioon kaikki vaihtoehdot.

26.07.2012 Tuksu saa kyytiä, heltta verillä, kun Lissu ja Iivari kurittaa. Laitettu koirahäkki orrelle ja Tuksu tipuineen sinne, että pysyy kunnossa.

21.07.2012 Tähtisilmällä näyttää elo ja ilme aika levolliselta. Kaukana on katala maailma ja haukan silimä ja ketun maha. Kanalapsen on hyvä olla. Perskles kuvasta muuten tulikin mieleen, että ennen vanhaan runoiltiin tähtisilmille Salvessa tai Kairossa ...

17.07.2012 Järjestys taas kotona ja kanalassa. Tirpat harjoittelee elämää hiekkavadin äärellä ja välillä kukkapenkissä, elämä lipuu rauhaisesti. Huomenna lehdistö tulee haastattelemaan Iivaria.

10.07.2012 Lähdin aamulla ajeleen kohti Oulua, niin ehdin Tampereelle, kun jo soitettiin, että on viisi uutta tipua. Huomen aamulla menen vai Oulusta Tornioon, jos ei tulis enään niin monta. Merkillisiä on merimiehet. Kerrotaan, että ennen hyvään aikaan kun mies lähti laivaan ja vaimo jäi tiineenä kotiin. Niin, kun mies tuli kotiin kolmen vuoden päästä hänellä oli kolme poikaa, mutta kaikilla oli vuoden ikäero. No ei tiput kuitenkaan minusta...Mystisiä miehiä kanoineen...

09.07.2012 Lissulle syntyi ensimmäinen tipu. Kyllä ny pukkaa. Ennen kivitin puluja ja lokkeja, ilolinnut käveli kaijalla, nyt kivitän naakkoja ja oravia, kanat kävelee orrella. Eipä ole ollut moneen kesään enään sellaisia jäitä, kuin oli silloin joskus ennen vanhaan.

08.07.2012 Tuksu hoitaa antaumuksella tipujaan ja ottaa välillä kauneuskylpyjä, eikä kelpaa kuin kukkapenkki, lamouriita pitää olla. Ulpulle kuoriutui illansuussa eka tirppa.

06.07.2012 Tuksulla oli sikspäkissä kaksi suutaria eli neljällä tirpalla jatketaan. Pesty emo vedellä, kun oli elävän paskan tahrima. Aurinko paistaa risukasaan.

05.07.2012 Tarjoiltu Tuksun päivänvanhoille tipuille ensimmäinen ateria

Menu

Pienennettyä kananmunaa, valkuainen ja keltuainen eroteltuna

Kaurapuuro löysänä

Salaatti silputtuna

Jauhettuja jyviä

Kananmunan kuoria erikoishienolla murskauksella

Hiekkaa

Juomana raikas vesi

Pikkuisten suosikki oli keltuainen ja salaattisilppu

04.07.2012 Iivarista on tullut isä, Tuksun hautomat esikoiset ovat nyt kuoriutuneet. Kaksi esikoista on nähnyt päivänvalon. Kananhoitaja kävelee varpaillaan kuin palettitanssija, eikä kihti vaivaa ollenkaan. Kolmas tipu kuoriutui ja neljäskin tirppu narskuttaa illansuussa jo kuoreen ovea.

03.07.2012 Kananhoitaja on kuin ennustajaeukko, joka asia näkyy parhainpäin. Paskaviiru munanpinnalla näyttää halkeamalta ja täplä pikku reiältä. Alkaa olla viimepäiviä kuoriutumiselle, jota hoitsu toiveekkasti yrittää pitkittää. Olisi se kanallekin hyvä, jos etes yksi tipu kuoriutuisi. Se ei lopeta hautomista, ennenkuin on saanut tipun. Jotkut laittaa jääpussin alle, että lopettaisi hautomisen, mutta työnnäpä iteles jääpura hanuriin.

01.07.2012 Jännitys tiivistyy Tuksun tirppojen kanssa, huomenna nakertavat jo kuorta rikki. Töissäollessani en itse, keskellä mertakaan, jännittänyt kampikammioräjähdystä näin paljon. Tällä menolla alan varmaankin kohta käyttämään pinkkejä kalsareita, karski merimies. kuva

30.06.2012 Kolmessa pesässä kuuluu tirinää, kun työntää sinne kättä, ovat ainakin hengissä. Ja Iivari säestää kovaäänisesti tästä kotirauhan rikkomisesta. Ei ole tutkittu munia, mutta Tuksulla alkaa olla loppusuoralla, ylihuomenna laskettu aika. Mutta kun miehen pitää aina yrittää kädellä koittaa.

18.06.2012 Nyt on kaksi pannukakkua lisää. Lissulla neljä ja Ulpulla viisi skrepaa. Eikä tarvi kuoriutua kuin puolet, niin piipitystä riittää. 09.07 pitäisi alkaa piipittämään. Kanan hautomisaika on 21 vuorokautta .

12.06.2012 Ny se on tapahtunu. Tuksu lätköttää kesämökissä lattana ja jo inehmot heti on tunkemassa munaa sen alle. Että sitten joillakin kelpaa. On sitten tunkettu sikspäkki skrepaa jalkojen väliin, sitten itte vaan sijoittelee niitä sopivaan järjestykseen. Laskettu aika 02.07 vai oisko teoreettinen.

10.06.2012 Valtsu oli järjestänyt mukavan tapaamisen kauniissa niemen kärjessä. On se komee tuo riikinkukko, muttei onneksi mahdu, joten herran saa rahat takaisin. Kukaan ei ollut nokka maassa ja mukavaa jutustelua harrastajien kanssa. Eikä onneksi ollut ruskeita käppänöitä tarjolla. Valtsulle kiitokset.

08.06.2012 Nyt jätetään koko Topin huusholli naapurin nelijalkaisen rouvan hoiteisiin. Meinataan lähteä, tai itseasiassa pässi meinaa, mutta me ei, vaan lähdetään Ikaalisiin kattelemaan toisten munia miittiin ja sieltä, jos ei tule paljoa tipuja kyytiin, kohti pohjoista. Minä en muuten sanonut, että se naapuri olisi lehmänkanttura, vaikka muuten nyt nelijalkainen kanttura onkin.

05.06.2012 Kauniin aurinkoista ja kanaset ne niityllä hyppelee. Voikukanlehti saa kyytiä, samaten syksyllä muhimaan jätetty lehtilämpäre. Se on rakas paikka, kun ne siinä kastematoja kotkottaan. Tikkurilan värikartassa loppuu skaala, kun katsoo keltuaisen väriä. Euulle tirektiivin paikka, vain keltaista saisi sanoa keltuaiseksi.

31.05.2012 Huomenna katkeaa kaksi kuukautta kestänyt Rysselin määräämä pakkovankeus. Koska ne siellä tietää, että muuttolinnut tahallaan ruikkivat paskat jokaisen kanan nokalle ja tartuttaa lintulenssun. Näitä päätöksiä tekevät viisaat virkamiehet, joiden ainoa kokemus luonnosta ja linnuista on pulunpaska naamalla. No tänään kuitenkin kokeiltiin rikollista koevapautta ja tottumista tuoreeseen voikukanlehteen. Se riemu oli aivan huikeaa.

20.05.2012 Topin, Iivarin ja Sepin kaljuksi rakastamalle Lissulle on alkanut jo kasvaa takaisin kanantukka, kun Topi ja Sepi muuttivat uusiin kanaloihin. Miksiköhän kaikilla miehilläkään ei ole tukkaa, mutta meijän isännällä on tuuhea tukka. Perketin Iivari, nyt heltta umpeen ja hoida nyt vain ne omat höyhennykset.

10.05.2012 Takku, tämä yksijalkainen kotipommintekijä, onkin sitten kukko, ainakin sen päästämän rääkäisyn perusteella. Sen elo on vähän tosipuoleista, jatkuvasti tunkemassa jonkun kainaloon, kai sitä tuolla kuontalolla paleltaa. Iivari on ottanut hyvin kanalan yli omakseen, eikä Kaale pääse kukkoilemaan.

26.04.2012 Kaale, japanilainen keikari on edelleen pidätettynä. Lohdutukseksi Takku, kotipomminrassaaja annettu kaveriksi vankilaan. Muuten näyttäisi elon olevan nyt rauhallisempaa, kun ei ole mustankipeitä kosiokukkoja nurkat turvoksissa.

25.04.2012 Kuulas, aurinkoinen kevätaamu on kanalassamme  koittanut kaikessa karmeudessaan hyvin verisenä. Oppositio on yön aikana yrittänyt vallankaappausta. Aamulla Iivari ja Kaale olivat molemmat heltat verisinä taistelun jäljiltä ja verta oli roiskunut pitkin lämmityspattereita ja seiniä. Oppositiossa oleva Kaale on protestin vuoksi pidätetty ja suljettu vankilaan, eli kanikoppiin. Seuraamme tilannetta.

24.04.2012 Topi lähtenyt Ellun kanssa perustamaan uutta kanalaa. Vanha valtakunta jätetty Iivarin, Topi II hallintaan. Samoin vallaton poikamies, Sepi lähti perustamaan omaa parveaan. Tämä järjestely rauhoittaa kanalan, kun kaikki vahvat kukot saavat jatkaa ja hallita omiaan.

19.04.2012 Tuksu vaan herkutteli tai harjotteli. Otettu munat rikkoontumasta. Ainut pettymys tuli Kana Mummoselle, kun hän jaksaa odottaa pikku tirppoja, työntää ja tyrkyttää munaa jokaisen makaavan alle.

18.04.2012 Tuksu makaa pesässä kuin pannukakku, eikä luovuta. Ladattu neljä munaa alle ja illalla jo kaksi rikki. Laitettu häkki päälle kun jatkuvasti joku yrittää päästä höyhentämään, vai olisko nimen tuoma kirous. Rosvo Roope rikkoi sydämiä, Tuksu munia.

10.04.2012 250 käynyt raapimassa seuranhakuilmoitusta, niitä riittää. Tänään tais natsaa. Kartanon keramiikkakerholle viety porukka näytille ja Sepi pääsee heti Orimattilaan valmiiseen haaremiin ja Topille Ellun kera Mämmilään oma tarha, jonne tulossa lisäksi uusi parvi. Käyty kuitenkin varmistamassa, ettei kerhossa ole valmistumassa kukon mentäviä keramiikka- uunikulhoja, koska Rouvat olivat silmät kiiluen innostuneita kukoista.

06.04.2012 Ei hurmannut Sepin laulutaito tyrnäväläisiä, muka liian pienikin, taitavat olla suuruudenhulluja. Laitettu seuranhakuilmoitus munanetin sivuille.

Henk.koht : Poikamies hakee ryhmää

"Vap., terh., vekk. poikakukko,  laul.tait. 7kk. hakee seuraa kanalaumasta . Häkkikanat älk.vaivautuko.  Yst.vast.Mäntsälään nm. "Pöllytetään kesä yhd."

04.04.2012 Sepiä kosiskelee viiden kanan haaremi. Piti tehdä vielä vakuudeksi filmi sen taidoista. Nyt kun Sepi yrittää sivaltaa välistä, niin heti vanhempi kukko kateuksissaan juoksee estämään luonnolliset aikeet. Toivottavasti haaremikortti vetää pisimmän korren. Olis se ylpeä kukko

24.03.2012 Hyvin toteutettu vankilapako. Iivari istui aamulla kaikessa rauhassa hiekkapadanreunalla vankilan ulkopuolella. Illalla tappelupukarit nuokkuivat sovussa vierekkäin orrella heltat ruvella.  Syötetty raakaa jauhelihaa, koska veren makuun päässyt kukko voi olla vaarallinen toisille. Kana on kannibaali.

18.03.2012 Verinen mellakka kanalassa. Topi ja Iivari kävivät verissä päin silmittömään kukkotappeluun. Lopulta tilanne saatiin rauhoitettua jakamalla kanala verkkomuurilla ja eristämällä Iivari vankilaan. Syyksi epäillään mustasukkaisuutta tai valtakamppailua. Raportti tilanteesta

14.03.2012 Kanamummonen hyppeli iloisena hymy huulillaan munat kädessä pitkin kanalan polkua . Neljäskin kana on alkanut munimaan. Räjähtänyt kotipommintekijä vielä odottelee.

12.03.2012 Leipä levenee, kolmas yksikkö pärähti munimaan. Eipä ehdi tipuja pääsiäiseksi ja kukkopojastakin pitäisi päästä jo eroon, kun on vähät kanat helisemässä aktiivisten kossien kanssa. Vaikka vanhanpiian kanalla olikin kaksi kukkoa ......

10.03.2012 Nyt se on sitten omin silmin nähty. Oravat kirjoittivat pikakirjoituksella oravahaikaralle vai olisko paskanärhelle tilausta oravanpojista ikkunan edessä lintulaudan pystypuussa, eikä siihen tarvittu mehiläisiä. Siitä se pihkahampaiden populaatio taas laajenee.

05.03.2012 Rakennettu oleskelutaso ja pesä päivähuoneen orrelle. Tuli lisää oleskelualuetta ja piilopaikkoja.

02.03.2012 On raskasta olla rajun rakkauden kohde, varsinaista höyhennystä, Lissu kaljuna

22.02.2012 Kevät on tullut, kukoilla virtaa veri kuumana ja Lissun pää on aivan kalju. Kaikki rakastaa sitä, on selvä suosikki. Tuolla menolla pää tulee väkisinkin kaljuksi, kun jokaisella höyhennyksellä tipahtaa höyheniä. Isännällä on vahva tukka, mutta jotkut miehet ovat kaljuja ....

15.02.2012 Eipä Topin suku jatkunut Hollolassa, kuten jo 25.01 epäiltiin. Kaikki olivat suutareita tai tuhkamunia. Ei se kukoista lempi kukollakaan hämärällä talvipakkasella, mutta annas olla kun aurinko kunnolla kiertää koko näreen.....

09.02.2012 Varusteltu kotia. Vanerista väliseinänpätkä patterin pölysuojaksi ja siihen koukkuja välineille. Patterinkylkeen juomakuppi, ompahan juomavesi lämmintä huurteen koristellessa ikkunoita. Topi näyttää auringonpaisteessa suunnittelevan jo pääsiäistipuja......

08.02.2012 Tätä Topin sivua on nokittu nyt yli 5000 kertaa. Tehty porukalle pedikyyri, jalkoja hierottu ja kynnet leikattu. Kynnet kun eivät kulu turvepehkussa. Ei löytynyt kalkkijalkoja eikä punottavia sulkatuppeja.

07.02.2012 Toimistolla eli sellin kahvilassa kuulin, että vanha mummo oli silloin ennen vanhaan, hyvään aikaan ripustanut kaalinpään naruun roikkumaan kanoille ja ne olivat siitä tykänneet. Siis toimeen, mutta kun ei kaaliporaa löydy anttilasta, että saisi sen reiän kaaliin. Perketi, nyt nukkumaan ja painimaan ongelman kanssa. Mummolla oli tietty aikaa ajatella, kun se niitä kanasiaan pitkin niittyjä ajeli.

05.02.2012 Topi seisoo ikkunalaatikolla kuin kädet taskussa ja ihmettelee auringossa kylpevää valkoisuutta. Missähän on ne mehevät voikukat. Akkuna huokuu jotain, iho nousee kananlihalle. Mutta siihen auttaa mahdollisimman valkea jauhelihapallero, lämmittää mukavasti sulkatupessa. Hm.. ompas Tuksu mukavasti pyrstö pystyssä....

01.02.2012 Hyytävä -22 C siperia hivelee Topin siivenalusia kotona, mutta kananhoitaja vaan hurvitteee tampereella. No kaikkihan Tampereeella joskus ..... Mutta nyt kotona tulee synninpäästön paikka kun Hän tarjoilee kaikille iltaorrelle kuusi kappaletta sikanauta jauhelihapalleroita. Ja synnit lienee anteeksi annetut ainakin pakkasta vastaan.

30.01.2012 Varmistettu nimenvaihdos, Sipistä tuli Sepi. Pää kallellaan se kakosteli nokastaan ulos "kaa,. kkko,ko.." itsekin ääntään hämmästyen. Kyllä siitä kunnon kukko tulee.

29.01.2012 Iivarin hypätessä Tuksun selkään, Topi menee heti keskeyttämään. Kaikesta sitä on kateellinen, yhdestä kanasta.

27.01.2012 4700 käyntiä, 446 eri kävijää 17 eri maasta. Paikalliset tähtisilmät eivät ole näissä luvuissa. Isäntä on itse kaukana ja kateellinen näistä Topin hurmuri luvuista.

25.01.2012 Rauhallista on elo ollut, ei mitään mainittavia. Topin munia kahdeksan lähti Hollolaan koneeseen. Eivät olleet oikein hyviä, koska yksi pyöräyttää vain silloin tällöin.

09.01.2012 Tupu, lähes kalju chaboneiti löytyi kuolleena aamulla. Sitä oli jo odotettu, elo oli niin vaivasen näköistä

20.12.2011 Kanat rapsuttavat ulkona sydämensä kyllyydestä lehtikasoja jouluviikolla, näyttää parhaalta joululahjalta. Ja takaisin sisälle orrelle jo puoli kaksi, kun hieman hämärtää, on pitkä yö edessä. Heräävät viiden aikaan aamulla, kun ajastin sytyttää valot päälle.

16.12.2011 Ensimmäinen kananmuna sitten syyskuun lopun, näin leipä levenee kohti joulupöytää. Ja toinenkin musta kaakattaa siihen malliin, että munaa tyrkkää.

05.12.2011 4`000 kävijää rikki, kiitos kokoko tv.Topi

03.12.2011 Sovitettu tuplaovi ulko-oveen. Eiköhän tuuli tyynny freesattun chapon paljaaseen pyllyyn. Sitä rotua ei ole suunniteltu pakkasiin, on sulkapeite siksi harva.

28.11.2011 Laitettu kanalan ledivalot kellokytkimellä palamaan aamu viidestä yhdeksään. Kanalan aamutoimien seuraaminen aamulla kuuden jälkeen sysipimeällä pihalla, jossa näkyy vain kanalan isot ikkunat näyteikkunoiden lailla aamukahvikupin kanssa keittiöstä on jotain luksusta, jota onneksi verottaja ei vielä ymmärrä.

27.11.2011  Jos porukka on yleensä suostunut ulos, kun ensin ovat tarkasteleet ikkunoista ja haisteleet avoimesta luukusta säätilan tarkkaan. Sumuisena, harmaana päivänä ne ovat takaisin sisällä jopa jo yhden jälkeen, viimeistään kolmen jälkeen. Aika pian tämän jälkeen ne kiipeävät orrelle, jossa torkkuvat uneliaana.

25.11.2011 Rakennettu uutta tuplaovea kanalaan. Entinen pahviväliovi ei ollut hyvä. Uuden  saan lyhentämällä ja leventämällä vanhaa paneliovea. Kun olen maalannut valkeaksi, on siisti ja helppo pitää puhtaana.

23.11.2011 Korotettu oven luona turvevallia pariinkymmeneen senttiin. Näin saatiin lisättyä orsien alle turvepehkua ja pari sankollista tuoretta hevon pas... eiku kikkareita vanhan lisäksi. Toivotaan, että lähtee lämpenemään kompostiksi ja saadaan ekologinen lämmitys. Salin puolelle lisätty turvetta ja päälle kutterin purua, jos ei enään niin paljoa pöllyäisi.

20.11.2011 Vietetty lämmintä syksyä ja kanakatras saanut ulkoilla poikkeuksellisen pitkään. Kaikki on ollut niin auvoisaa.

03.11.2011 Haudattu Täplä, nuori chabo kaunotar, läheisten läsnäollessa.

Syötetty Axilur madotustabletti koko jengille noin tasapuolisesti, ettei vain ole keuhkomatoja, koska Täplä haukkoi henkeään.

02.11.2011 Ikäviä uutisia. Täplä, kauniin ruskea freesattu chapo neiti, löytyi tänään iltapäivällä kuolleena orsien alta nurkasta. Se on haukkonut ja ollut hiukan omituinen muutaman päivän. Toivottavasti ei ole mikään tarttuva tauti. Tapaturmaan ei epäillä liittyvän väkivaltaa.

30.10.2011 Asennettu koekäyttöön valvontakamera kanalaan. Hieman heikko kuva langattomalla, mutta jännää seurata yöllisiä touhuja orrella. Sukimista keskellä pimeyttä ja jalkojen ojentelua.

28.10.2011 Runsaan viikon olemme kananhoitajattaren kanssa kulkeneet muovipurkki taskussa, jossa kuorittuja auringonkukan siemeniä. Pelkkä ravistus ja "topi,topi", niin alkaa koko parvi tulla pihalla juosten ja lentäen paikalle.

20.10.2011 Iivarista, tästä komean värisestä kukkopojasta on tullut iso poika. Aikansa hypeltyään piruetit orrella, se suoritti tyylipuhtaan ensi kiekumisen. Saa nähdä, millaista kilpakieuntaa tulee sen ja isänsä Topin välille. Tai kun Kaapo, japanin lahja kasvaa isoksi.

18.10.2011 Eipä tässä mitään uutisia ole esittää. Tiput kasvavat vauhdilla ja Tuksulla on sulkatato. Jos muuta sanon, kanavalteetettu haastaa EU raastupaan

06.10.2011 Munantuotanto romahtunut nollaan, Lissu ja Ellu hoitavat pikkuisia ja Tuksulle tuli sulkasato. Alkukesän pojat ovat isoja, mutteivat vielä kotkota, joka on aikuisen kanan merkki. Kaapoista kolme on freesattuja ja yksi on normaalisulkainen. Aikamoisia takkukasoja.

28.09.2011 Avattu lastentarhan seinät ja alettu opettelemaan kanallisia sosiaalitaitoja. Topi nokkasi resupekkoja päähän ja kertoi, kuka käskee. Illalla Lissu nousi orrelle Topin viereen vakiopaikalleen siivet levällään kuin ladon ovet. Pikkuiset ovat kasvaneet, eivätkä meinaa mahtua siipien lämpimään suojaan. Ja Tuksu Topin toiseen kylkeen kiinni.

24.09.2011 Kotipommikaapot kasvavat topakasti ja selässä sojottaa tappeja selässä sinne tänne ja eivät ne ainakaan sulilta näytä. Kaale lentää jo hiekkapadan reunalle. Isot laitettiin pihalle ja emot poikasineen sekaisin sisällä. Siinä otettiin kanasta mittaa, kun Lissulla oli tukku Ellun sulkia suussa. Kun asiat oli keskusteltu, sujui loppupäivä leppoisasti.

17.09.2011 Pestiin taas Topin jalat lämpimällä mäntysuopa- liuoksella ja siveltiin Basimysiinillä, koska sulkatupet olivat punaiset. Se ei näyttänyt vaivaavan, eikä aristavan ollenkaan, eikä kukaan osannut neuvoa hoitoa. Pesu on nyt tehty puolenkymmentä kertaa muutaman viikon aikana, kun ei tiennyt Basimysiinin vaikutusta elukkaan. Tulipuna on nyt poistunut lähes kokonaan. Topi mielellään seisoo lämpöisessä vesiastiassa, näyttää jopa nauttivan pesusta. EUn pitäisi ohjeistaa Basimysiinituubi kukon jalkojen hoitoa varten.

16.09.2011 Harmaa kotsikukko Lili ja blondi kotsineito Lulu pääsivät naapurikylään uuteen kotiin ja näin synnyttivät mennessään myös uuden kanaharrastajan

16.09.2011 Näin kaksi kanaa ja kukko vuodessa räjähtää kolmeksitoista elukaksi. Ja kun minä aluksi luulin Topia sateenkaarikukoksi, kun ei näyttänyt erottavat kanaa ja ruokakuppia toisistaan. Pidin puhuttelun kirves kädessä, että lähdet homppeli perheeseen kukoksi, jos kana ei ala maistumaan. No nyt ainakin Tuksu tietää, millainen on viriili kukko.

15.09.2011 Ellun alta löytyi pari päivää vanha kotsin tipu. Toivottavasti loput kolme munaa ovat suutareita. Alkaa tulla tungosta kanakoppiin. Nyt tämän harmaan pikkusen nimi on Sipi, Sirpan päivänä löytyneenä.

14.09.2011 Kanalakomppania rakensi kaapojoukkueelle lattiahäkin. Pääsee tiputkin mylläämään turvepehkuissa. Ne olivat aivan ruskeita ja likaisia, kun Ellu näytti rapsutuksen mallia. Ja entäs, kun löytyy joku herkkupala, jalat alle ja karkuun, ettei vaan kaverit pääse osingolle. Viipellys ja piipitys on mukavaa seurattavaa.

10.09.2011 Nuoriso kävi ryhmäkuvassa 11 pv ikäisinä. Sulat alkavat kehittymään siipiin ja häntään. Pyrstönalut ovat pystyssä ja sulka-aiheet sojottavat lupaavasti kuin huolimattoman halot suulissa. Lissu on ominut pojat ja hoitaa niitä antaumuksella. Se on siisti kanarouva. Se näyttää, koska haluaa ulos kanihäkistä. Kun sen nostaa orrelle häkin viereen, se rojauttaa kunnon pask... kanankakat ja pyrkii takaisin häkkiin piipittävien tipujen luokse.

08.09.2011 Kaikki neljä pikkuista kaapoa ovat virkeitä viipeltäjiä. Munan keltuainen ja kauravelli menee hyvin alas ja sitten emon siipien suojaan lämmittelemään. On kivan näköistä, kun tipu tunkeutuu emon sulkien sekaan. Pyrstösulanalut ovat terhakasti kohti taivasta.

03.09.2011 Musta kaapo eli hienommin Black Chabo, Japanese Bantam on nyt ristitty Kaaleksi, muiden tummien mukaan. On siinä Kaalella hieno sukupuu takanaan. Onhan se nyt eri asia jos nimi olisi Manne ja sukutausta pielavetinen paskatunkion rapsuttaja.

01.09.2011 Tehty kanihäkistä neljälle tipulle ja Lissulle oma koti, jossa se voi hoitaa pikkuisia rauhassa ja opettaa kanojen tapoja. Emon hautomat ja kasvattamat tiput saavat hyvät eväät kanaelämälleen.

31.08.2011 Nyt nähty valkea pää Lissun siiven suojasta

30.08.2011 Yksi musta kaapo nähty Lissun alla ja piipitystä kuluu alta. Lissu on kiinalainen kääpiökana ja tämä pikkutipu japanilainen kääpiökana l. Chabo. Eli käytetään ottoemoa.

24.08.2011 Kyllä se Ellu alkoi nyt hautomaan ja tiput tulevat talvea vasten. Otettu yksi muna alta ja laitettu alle kolme valkean Tuksun munaa ja yksi mustan muna. Mistäkö tiedän. No kun valkoisen muna on pienempi ja vaaleampi. Toivotaan, ettei tule kukkopoikia, kun niistä ei pääse millään eroon, eikä kananhoitaja anna tappaa niiitä.

22.08.2011 Elämä mataa hiljalleen, Lissu lienee elossa hautomapesässään, koska tirisee, kun työntää kättä pesään. Tietoiskun paikka. Jos kana ei meinaa hautoa, laitetaan sen alle tyhjäksi puhallettu munankuori, jonka sisään laitetaan mato. Kun mato kiemurtelee, luulee kana, että siellä on kananpoika syntymässä. Eihän se voi missään tapauksessa jättää hautomistaan kesken.

14.08.2011 Ihmetelty Topin jalkojen punaisia sulkatuppeja pari viikkoa, muttei niissä ole ollut muutoksia. Se ei aristele niitä, kävelee ja juoksee. Munanetistä ei ole saanut apua. Muutama päivä sitten laitettiin styyrpuurin klappiin Basimysiiniä. Näyttäisi paremmalta. Eilen rasvattiin molemmat rapsuttimet ja toivotaan parempaa

11.08.2011 On näköä. Japanilainen kääpiökana eli chabo sopisi varmaan hyvin kiinalaisen kääpiökanan kaveriksi. Mutta mitä selittää eläinsuojelijoille, jos joku ilmoittaa.

10.08.2011 Kotipommin nallit saatu ja sytytyslanka alkanut palamaan. Lissu lämmittää. Laskettu aika on elokuun loppu / syyskuun alku. Toivotaan tälläisiä suhinasussuja tai resupekkoja .

08.08.2011 Fileerattujen kaapojen sex-pox lähtee Sotkamosta. Jos vaikka itse Lentävä Kalakukko tuo ne Mäntsälään, tärkeän paketin. Kokeillaan ottolapsia ja tee se itse kanoja.

07.08.2011 Laitettu harmaa kukkopoika luovutuslistalle. Topi ei näköjään hyväksy sitä parveensa, kohtelu on aikaa raakaa, ei viitsi rääkätä tipua. Eikä sitä saa laittaa katkaisuhoitoon, on ylimmäisen kananhoitajan vankkumaton mielipide. Onneksi ruskean kirjava sopii parveen. Se on kaunis kukkopoika. Jos näin vielä saisi sopeutettua valkea kanatipun parveen, joka sekin on hieman hyljittynä.

06.08.2011 Laitettu lisäorsi lähinnä alistettuja ja syrjittyjä pikku tipuja varten. Kanalan koko näyttää kasvavan, vaikka piti olla vain 2010 kesäkanala. Konemestari/- päällikkö alkaa herkistyä kanatipujen kanssa yhtä paljon kuin kampikammioräjähdyksen jälkeen savun ja romujen seassa. Näin inehmo muuttuu iän myötä.

05.08.2011 Lissu makaa edelleen kolmatta päivää yhden munan päällä. Nyt sitten isännältä meni hermot ja tässä saumassa isketään, JESS. Käytän törkeästi hyväksi Lissun mielitekoa ja vaihdan munat sen alle. Nyt tehdään kotipommin keksijöitä, fileerattu kaapo ja munat on nyt tilattu. Merimiehenä tiedän, että kaikenlaiset Lissut ovat tottuneet munien vaihtoon olematta siitä moksiskaan. Hävytöntä, mutta totta.

03.08.2011 Lissu on ollut tiiviisti  koko päivän pesässä, hautomassa ?, nyt jo ?. Jopa on rakasta puuhaa munan päällä oleminen, jos näin on. Täytyy seurata. Kääpiö kotsit ovatkin tunnetusti tunnollisia hautojia ja hyvin tipuista huolehtivia kanaemoja. Niitä käytetäänkin hautomakoneina ja emoina vaikkapa viiriäisille.

29.07.2011 Harmaan kukkopojan ja Topin välit ovat kireät, siitä näyttää Topi pitävän huolta, ilmeisesti sille on tulossa liian monta kilpailijaa. Eikä valkea, kaunis kanatipukaan ole oikein suosittu. Musta kanatyttö ja ruskea kukkopoika ovat Topin ja kanojen kanssa kaikessa sovussa. Mutta niillähän onkin sama ongelma kuin Uuno Turhapurolla. Isä tiedetään, mutta äiti on epävarma. Ihmisillä ei ole aina isästä tietoa.

25.07.2011 Ruskean kukkopojan väritys sen kuin komistuu ja alkaa tuntumaan, että sen rintafileitä ainakaan minä en tule uittamaan punaviinissä.

23.07.2011 Elämä menee eteenpäin jyristen ja salamoiden, kuten hellekesänä on tapana. Kaikki neljä jäljellä olevaa tipua voivat reippaasti ja sukupuolijakauma helttojen perusteella näyttää olevan fifti-fifti.

19.07.2011 Tappion päivä. Kukkopoika otti jalat alleen ja teki elämänsä virheen. Liekö päätynyt kurren lounaaksi. Neljä tirppanaa jäljellä. Toivottavasti tappioputki alkaisi päättymään ja ainakin kanat säästyisi.

15.07.20J1 Kävinpäs Sotkamossa vierailulla ja näin elämäni kukon. Se on kuin kotipommin keksijä kuudennen kokeen jälkeen. Ja jos et usko, niin tässäpä kuva, Friseerattu chabo. Ei kannata soittaa eläinsuojelijalle, on se muuten vaan niin järkyttävän näköinen. Heti munat tilaukseen, kun iskee haudontakuume kotona.

12.07.2011 Tuksukin täräytti  ja siirtyi munakantaan. Nälkä alkaa siirtyä kohti joulua. Kananhoitaja leikkasi eilen kanalan seinänvieruksia ja haravoi silpun kasaan tarhan keskelle. Hyvin kelpaa valmissalaatti. Siihen jatkoksi muheva kastemato, niin wot, ompahan keltuaisessa väriä, ei tarvitse arvuutella Tikkurilan värikartan avulla, mikä osa on keltuaista.

09.07.2011 Ellu vääntää munaa, että saan joka toinen aamu leivälle muutakin kuin ylähuulen. Topi on aina mukana synnytyksessä ja meteli on kauhea. Kanat eivät osaa pitää asioita ominaan, vaan koko porukka pitää kauhiaa kaakatusta kun munaa saatetaan maailmaan. Sisällä asti tietää, koska on munittu ja voi laittaa paistinpannun valmiiksi lämpenemään, kun lähtee hakemaan höystöä leivälle.

06.07.2011 Eläinlääketieteelliset opinnot eivät ota edistyäkseen. On kurkittu persettiä jos toistakin, muttei salat meinaa aueta millään. Topikin oli yksi päivä tutkimuksissa, jos vaikka saisi jotain vihiä sitä kautta. Topi vilkaisi tuimasti, että mitähän se ukko nyt aikoo, kun on niin kiinnostuneella päällä, mutta eivät salat valottuneet yhtään. Täytynee siirtyä tutkimaan toista päätä ja odottaa, että heltat alkavat kasvamaan. Yksi on nimeltään Lili, mutta tarvittaessa voidaan nimetä myös Piliksi.

04.07.2011 Ellu teki munan, tasan kuukausi tipujen kuoriutumisen jälkeen, aika nopeasti ??

03.07.2011 Aamulla ennen neljää Topi kiekuu täyttä kurkkua ja välillä kova kotkot-potpot konsertti ja ikkunassa näkyy kanojen päitä kuin jojoja. Ainakin osa on hyvässä kunnossa. Ulkona 16 astetta ja ovessa verkko, eli lienee aika mukavat oltavat. Minä itse en saa nukuttua kuumuuden takia ja olen huolissani kanoista. Se siitä kovasta merimiehestä on jäljellä. Niin hiipuu mainen kunnia vai nytkö sitä vasta alkaa kasaantua. Lasken porukan ulos ja pienet tipuset ne hyppeli. Lähden Sellille kahville kun kello näyttää neljää kukonlaulun aikaan.

02.07.2011 Illansuussa ulkona 30 asteen helle, kanalan ovessa verkko ja kanat orrella suut auki huohottaen. Kannettu kanat ja tiput ulos varjoon ja eipä hetkeekään, kun väkisellä änkeävät takaisin kanalaan. Montakohan hengissä aamulla ?

18.06.2011 Illalla Topi, Elli ja Lissu olivat kanalassa orrella, eikä kolmea pikkuista missään.... Vautsi, tiput olivat emojen siipien alla orrella lämpimässä, ensi kertaa. Niinkuin me kaikki olemme, joskus, ensi kertaa, siiven suojassa. Siitä tulee kauniita muistoja...

17.06.2011 Tutkittu tipujen periä, josko näkyisi kukkopojen ja kanatytön ero. Mutta kyllä se on aivan hanurista. Tai mistä minä sen tiedän, kun en tiedä, mutta se lienee kuitenkin hiuksen hieno, se ero. Täytyy kai olla hyvin kokenut ja tarkkasilmäinen huomatakseen sen. On se kyllä aivan perseestä koko asia.

14.06.2011 Topi tipuineen paistattelee suosionsa huipulla. Tänään kävi kolme aikuista ja seitsemän lasta ihastelemassa jälkikasvua.

10.06.2011 Ellun ja Lissun yhteispesueesta on hävinnyt yksi tipu. Kuka tai mikä sen vei on arvailua. Kanat tipuineen olivat verkkoaitauksessa jonne orava pääsee verkon raoista. Joku sanoi vanhankansan sanoneen , että " Orava on rotta juhlapuvussa ", tai olisko ollut varis, jos tipu eksynyt aidan raosta ulkopuolelle. Kyseisen terroritapauksen vuoksi hälytys ja turvatasoa nostettu ja turvatoimia tehostettu äärimmilleen.

06.06.2011 Haudontapesistä otettu kanat ja tiput kanihäkkiin. Kolme kanaa ja kuusi tipua. Kaikki OK. Puru pohjalla ja tiput terhakoita. Kanat yksitellen otettu ulos syömään ja jaloittelemaan. Tuksua laitettaessa takaisin pesään syntyi hirveä tappelu kanojen kesken, joten Tuksu oli poistettava häkistä. Nyt mustat hoitavat kahdestaan sovussa tipuja. Pesässä oli kolme munaa kuoriutumatta, jotka poistettiin suutareina.

Tuksu on eristetty omaan häkkiin ja "hänelle" on annettu omat kaksi tipua hoidettavaksi. Elämä on palannut taas raiteelleen.

05.06.2011 Lissulla lienee 2 tipua ja Ellun ja Tuksun yhteispesueessa 4 pirpanaa. Illalla oli yksi märkä rääpäle Ellun vatsan alla. Terhakasti Ellun poikanen pisteli jo kauraryynivelliä ja munan keltuaista poskeensa. Vaikea sanoa, kun niitä on sikinsokin höyhenien seassa ja siipien suojassa piilossa. Valmisteltu kirpputori kanihäkkistä suurempaa kotia ja suojaa emoille ja pikkuisille. Topi on aivan sekaisin, kun ei pääse näkemään yhtään kanaa eikä tipua vaikka kuitenkin piipitys kuuluu sekä talitintin että omista pesistä.

04.06.2011 Lissulla oli valkoinen tipu ja Ellulla ja Tuksulla 3 tipua. Lissulla on tainnut mennä munat sekaisin, koska tipu on selvästi Tuksun jälkeläinen. No meneväthän välillä ihmisilläkin munat sekaisin, saati sitten kanoilla.

27.05.2011 Topi aivan hermona. Kanalan seinällä pesäpöntössä talitintillä piipittää poikaset ja Topi ei millään löydä tipuja. Kohta hermoromahduksen partaalla, kun juoksee ympäri kanalaa. Ensimmäinen kukko Kellokoskelle hoitoon ?

20.05.2011 Tuksu änkesi hautomaan Ellun kaveriksi samaan pesään hautomaan. Hyvin näyttävät tulevan toimeen samassa pesässä.

16.05.2011 Kaukosuljettava vaijerivetoinen kanalan oviluukku laitettu toimimaan, saa avattua tarhan ja kanalan ulkopuolelta.

15.05.2011 Tasattu munia, Ellulla neljä munaaja ja Lissulla viisi munaa

14.05.2011 Ellu taisi alkaa hautomaan kahdella munalla

13.05.2011 Lissu meni vain hautomaan, ladattu kuusi uutta munaa alle. Katsotaan jaksaako koko aikaa hautoa?

13.05.2011 Lissun munat poistettu, olivat jo mätänemässä. Yksi hajosi alle ja koko pesä ja kanaemo haisi, niin perk...n pahalle, mädälle munalle. Lissu pesty ja kuivateltu kanaemon sylissä. Samoin pesä pesty ja vaihdettu uudet pesäheinät.

25.04.2011 Neljä ehjää munaa Lissun haudonnassa. Alkaa säälittää lopputulos, läpivalaisua ei ole tehty, eli elinvoimaiset ? samoin kukkopoikien osuus ?. Näillä mennään ensimmäistä haudontaa, opitaan Lissulta ja yleensä kanojen elämästä.

Toisalta aika ihmeellistä alkaa suremaan kananpoikien elämää. Linnun poikueita tulee ja menee, kuin myös tuhoutuu. Ei se ole mikään ihmisen tuottama rangaistus tai tuho.

22.04.2011 Kaksi munaa lisää rikki, yritetään jatkaa vielä viidellä munalla, eipä näytä hyvältä Lissun ensi haudonta

21.04.2011 Kaksi munaa on mennyt rikki, 7 jäljellä

19.04.2011 Lissun alle pesään ladattu 9 munaa haudontaan. Munat ovat olleet heikkokuorisia, toivottavasti valitut ovat haudonnan kestäviä.

17.04.2011 Lissu istuu tyhjässä pesässä kuin tatti. Taitaa tosissaan alkaa tekemään tipuja.

31.03.2011 Tuksu teki todistetusti ekan munansa, jota tosin jo epäiltiin muutama päivä

21.03.2011 Ellun ensimmäinen muna, nyt sekin on sitten kanarouva.

19.01.2011 Nyt se sitten tapahtui. Lissun ensimmäinen muna. Luulin itseäni täysipäiseksi ja karskiksi merimieheksi ja nyt pyörittelen kädessä kananmunaa ja katson, onko se toiseltakin puolelta samanlainen. Ainakaan tämän jälkeen en ole itse enään samanlainen, kyllä on pakko myöntää, että saavat kuolla minun puolestani vanhuuteen.

Ovatpahan  aika epeleitä

 

 

 

©2020 Topin Kanalan tapahtumia - suntuubi.com