Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

" Ensin oli dinosaurus, sitten muna ja nyt Topi ",

eikä mitään kumpi ensin, muna vai kana ?, ihmisen jaarittelua selvällä asialla


Esihistoriaa

Aikojen alussa, se oli siis 63 000 005 vuotta sitten ( vuonna 2007 siitä oli kulunut tasan 63 miljoonaa vuotta ). Eli justiisa silloin elimme dinosaurus Tyrannosaurus rex kanssa jossain Montanan vuorilla ja se oli meidän sukulainen. Että iso piste

No ny ne ovat löytäneet vieläkin vanhemman elukan Kiinasta. Sillä oli painoa 1500 kg ja höyhenet. Sen nimi oli Yutyrannus huali eli vapaasti käännettynä "kaunis höyhenjulmuri". Keltähän ne tuonkin ovat kysyneet tai tietty, lukivat hautakivestä.

Tässä lepää Kaunis Höyhenjulmuri Yutyrannus huali , synt. vuonna 125`000`000, kuoli 132 vuotiaana tulivuorenpurkaukseen

On se ollut kovaa tuo elämä ennen hyvään aikaan tai oikeastaan se kuolema. Ei koskaan tienny, koska tulivuori poksahti perssulkien alla ja matka höyhensaarille alkoi. Kuinkahan paljon niitä vuoria on ollut, kun kaikki kuolleena löytyneet on kuolleet tulivuorenpurkaukseen, eikä yhtään elävää ole vieläkään löytynyt. Ihmisillä tuo kuolemakin on helpompaa, merkkaa ylös rekisterinumeron tai ottaa puukon pois ja laittaa ukon linnaan. Entäs tuommosen rintafile tai paistettu koipipala. Sapuskaa vuodeksi koko kylälle. Höyhenet kuin kanootin mela.

Siinä vaiheessa ihminet olivat apinoita ja roikkuvat hännän varassa jossain viidakossa ja mussuttivat keltaisia pötkylöitä. Ei siinä historiassa ja kehityskaaressa ole juurikaan ylpeilemistä, kun jos verrataan dinosaurukseen .

Onneksi Topisaurus Reksistä on säilynyt kuva, ettei varvitse jossitella.

Sitten siinä kävi niille joku ikävä härtelli ja ne kaikki muuttuivat kalkkikiveksi ja niitä pitää nyt kaivella pitkin suola-aavikoita. Me pienemmän mentiin jaloista viidakkoon jemma nimiseen paikkaan. Siellä me säilyttiin näihin päiviin asti, kun ne ihmisapinat tiputteli safkaksi niitä banaanin jämiä. Aika pian me huomattiin, että noitahan voi käyttää hyväksi vaikka erinomaisina ruokkijoina.


1700 luku

Sitten oli yksi Linné, ruåtsalainen ukko, joka tutki meitä 1700 luvulla ja tuli siihen tulokseen, että me oltiin kanoja. Upeeta

Aika hyvin päätelty vuosien tutkimusten jälkeen. Ja klyyvarista päätelleen taitaa olla sukua minullekin, kun vertaa vähän nokanvartta. No ei se kyllä tienny omaa nimeäänkää, kun oli milloin Carolus Linnaeus milloin taas Carl von Linné, Oliskohan kannattanut sekin ensin kysyä vaikka omalta mutsilta. Sama ukko sitten keksi, että me elettiin ja oltiin punaisia viidakkokanoja Intian ja Borneon viidakoissa.

Ja hän keksi meille oikein hienon nimenkin,  Gallus gallus domesticus

No sepä onkin sitten kätevä ja näpsäkkä nimi, että " tuleppas Gallus Gallus Domesticus syömään jyviä " . Luulen, että vain ruotsalainen tiedemies pystyy tuohon vuosien tutkimuksen jälkeen.

Kyllä minä ainakin haluan olla vain Topi, helpompaa meille kaikille, on se aika hyvä nimi.


Kiinan aikaa

Sittemmin sukuamme ajautui Kiinaan, josta juontaa myös käytetty nimi kiinalainen kääpiökana,       Cochin , Cochin China, Pekin Bantam, Chinese Shanghai, 九斤黄 . Ovatkin hiukan hienompia nimejä.

Elomme Kiinassa alkoi olla 1800-luvun alkupuolella jo varsin oopiumihöyryistä.

Useilla paikkakunnilla ainoita ruokapaikkoja olivat oopiumpellot, joissa esi-isät nokkivat pöllyissään siemeniä. Se osaltaan vaikutti myös rappeuttavasti.

Kuvassa kerätään oopium satoa Sanghain lähellä olevalla pellolla.

 

Tämähän juontui isäntiemme rappeutuneesta asenteesta ko aineisiin, kuten kuvakin hyvin asian todellisen laidan havainnollistaa.

Niin mieluusti makailtiin lavitsalla oopiumi höyryissä.

 

Kiinasta lähtömme jälkeen, ilmeisesti rappeutuneen elämäntyylin vuoksi, oli helpointa alkaa käyttämään koiria ruokana, jota ei juuri tarvinnut juosta kiinni ruokapöytää varten. Näin myös sukumme jäsenet säästyivät.


Englannin aikaa

Sukumme tarina jatkui myöhemmin 1835 jälkeen onnellisena Englannin kuninkaallisessa hovissa, jonne tiemme vei Kuningatar Victorian hoiviin.

Kyseiseen siirtoon lienee vaikuttanut myös tapahtumat, jotka sittemmin johtivat ensimmäiseen Opium sotaan, joka käytiin 1839-1842.

Se oli hyväksi suvullemme.

Elämämme Englannissa oli aristograattista, onnellista ja auvoisaa, kuten aikalaisesta kuvastakin voi aistia

 

Myöskin vaikutuksemme hoviin on ollut ilmeinen, kuten voimme havaita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ymmärrettyään ihmisen raadollisuuden voitonhimossaan ja ahneudessaan, sekä englantilaiseen elämäntyyliin tottuneena jo esivanhempamme ymmärsivät, että ainoastaan rajoittamalla munantuotantoa, sekä määrällisesti että kokonsa puolesta sukuhaaramme voi taata häkkikanaloista vapaan tulevaisuuden.

Näin olemme myöhemminkin jatkaneet hyväksi todetulla tiellä ja päätyneet lemmikeiksi hyviin oloihin välttäen broileri- ja häkkikanalat.

Ahkeralla kanalla on pikkunen häkkikanala, kuten sananlaskussakin sanotaan.


Nykyajan menoa

 

Se on aika yksinkertainen tuo ihminen

Niille kun pieraisee silloin tällöin munan, niin ne tuputtaa kiitokseksi jyvää ja vitamiinia ja huolehtii iltakaudet, onko nyt varmasti lämmintä,ja ettei vaan kettu pääse yllättämään. Kyllä siinä kelpaa rauhassa istuksella orrella kupu turvoksissa jyvistä, kun ihminen raataa kaiken valmiiksi puolestamme. Pikkasen ne ihmiset taitaa olla höynäytettävissä, mutta muutenhan ne ovat aivan ihania.

 

Topi jatkaa esi-kukkojensa munamaista historiaa kunnioitettavalla hartaudella.

Kuvassa Topin ensimmäisiä höyhennyksiä

 

 

 

Mitä helv..ttiä.

 Topiiii tänne ja äkkiä.

Sehän sovittiin, että niitä naapurin strutseja et sitten höyhennä.

Nyt otti kanahaukka tai havupölökky

 

Tiedossa on nälkävuodet, jos tuollekin joutuu ruokkojyvät ostamaan.

 

 

Lopuksi RosvoRonjan runo

Kanan runo
Kana tietä kulkee sipsuttaa,
tie on liukas, jalkaa lipsuttaa.
Vastaan tulee jyrä suuri,
kävipä kanalla huono tuuri.
Jyrän alle kana jää,
pyörän alta näkyy pää.
Jyrä painaa vauhdilla hanaa,
ei se huomaa pientä kanaa.
Kun kana pääsee jyrän alta,
tuntuu olo mahtavalta.
Sulat pöyhii ja kuntoon laittaa,
päänsä somasti kenoon taittaa.
Kun on kunnossa viimeinen sulkatukko
huokaa kana: Ohoh... olipa kerrankin kunnon kukko!

 

 

                                             / topi

 

©2020 Topin Kanalan tapahtumia - suntuubi.com